Reflower in de Media

Hier staan de items en artikelen die over Reflower in de Media zijn verschenen.

PR overzicht Reflower Persbericht

Ellyne bezorgt zijdebloemen: hoe groen is de nepbloem?

Menig huishouden heeft tegenwoordig een abonnement op verse bloemen. Elke week of elke maand wordt een nieuw ruikertje bezorgd. Bij een Amsterdamse start-up kun je nu een abonnement nemen op nepbloemen, want dat zou veel groener zijn. Is dat zo?

Ellyne Bierman van Reflower wil het aantal gekochte verse bloemen in Nederland verminderen om het klimaat te sparen. Ze verhuurt vazen met zijdebloemen voor 35 euro per maand.

BAKFIETS

"De bloemen die ik verhuur, komen uit China en India en worden met de boot naar Nederland gebracht. Ik lever ze in een tweedehands vaas, dus die is ook klimaatneutraal, en ik breng ze rond met de bakfiets", zegt ze tegen EditieNL.

Maar hoe slecht zijn verse bloemen eigenlijk voor het milieu? Milieu Centraal rekende het uit. "Om een bosje anjers (tien stengels) te produceren, stoot je 1,3 kilo CO2 uit", legt Kirsten Palland van Milieu Centraal uit. "Ter vergelijking: de uitstoot van de productie van 200 gram kip is één kilo CO2."

De uitstoot van een bos gerbera's is volgens de milieuorganisatie nog hoger: bijna 8 kilo CO2. Toch kan Palland niet zeggen dat een bosje zijdebloemen beter is voor het milieu.

De bloemen van EllyneDe bloemen van Ellyne

"Ik denk dat er veel aspecten zijn aan dit bedrijf die bijdragen aan het klimaat. Het recyclen van de planten en vazen en de bezorging per fiets zijn natuurlijk erg positief." Maar ze heeft ook punten van kritiek. "Je weet niet hoe en waar de zijdebloemen worden gemaakt. Is het echte zijde, gemaakt door rupsen? Of wordt het in de fabriek gemaakt?

Daarnaast draagt het vervoer per schip volgens Milieu Centraal ook bij aan een flinke uitstoot van CO2.

ZELF PRODUCEREN

Toch denkt Ellyne dat haar manier van bloemen bezorgen groener is. "Uiteindelijk willen we zelf de bloemen gaan produceren, en we proberen het verpakken en bezorgen in Nederland waar mogelijk klimaatneutraal te doen."

Publicatie door BartsBoekje

BartsBoekje heeft een artikel genaamd "Praktisch en leuk: abonnementen waar je u tegen zegt" geschreven. Hierin wordt Reflower, de duurzame bloemenbieb ook genoemd. Zo leuk! Lees hieronder het stukje over Reflower.

En als we dan toch in de bloemen hoek zitten dan vinden we deze ook niet te missen. Reflower, een duurzame bloemen bieb. Je huurt kunst bloemen met een bijpassende vaas voor 20 euro per maand. Ben je erop uitgekeken? No problem, word de hele boel gewoon omgewisseld voor een nieuwe set bloemen, wat dat kost? Vijftien euro per keer. En we snappen het hoor, want zijn die kunstbloemen dan wel mooi? Ja heel. Kunstbloemen vinden we hier ook het verkeerde woord, blijvende bloemen klinkt beter.Reduce, Re-use, Reflower.

Hele artikel lezen? Klik hier.

Publicatie door vakblad hortipoint

Hortipoint, vakblad voor de bloemisterij, vroeg mij bij te dragen aan het artikel: "Echte" nepbloemen steeds meer geaccepteerd. Lees hieronder mijn bijdrage over de duurzame bloemenbieb.

Bloemenbieb

Nieuwe bedrijven springen op de trend in, een voorbeeld daarvan is Reflower uit Amsterdam. Founder Ellyne Bierman heeft deze ’kunstbloemenbieb’ in januari opgezet vanuit een duurzaamheidsgedachte. Ze vindt verse bloemen, zeker die vanuit het buitenland worden ingevlogen, niet duurzaam. Ze streeft naar een no-waste-economie. Daarnaast ervaart ze dat veel consumenten zijden bloemen mooi, maar vooral heel duur vinden. Hier speelt zij op in.

Bij Reflower betalen members een contributie van € 20 per maand en €15 per wissel. Ze krijgen een andere bos blijvende bloemen geleverd met bijpassende vaas. Bierman heeft 120 members en 150 boeketten in omloop, afgestemd op de seizoenen. „Een paar klanten zijn lid vanuit de duurzaamheidsgedachte. Deze bloemen gaan een leven lang mee. Andere members waren al fan van zijde en kunnen een boeket nu makkelijker vervangen.”

Bierman verwacht een groei door te kunnen maken de komen- de jaren. Ze vergelijkt het met de acceptatie van de Vegetarische Slager. „Tien jaar geleden wilde niemand eraan. Nu zijn er steeds meer die vegetarisch vlees eten. Dat zie ik ook wel gebeuren met blijvende bloemen.”

Hele artikel lezen? klik hier.

Nominatie tot Meest Inspirerende Ondernemer 2020

De meeste mensen denken tijdens hun huwelijksdag aan óf de stress dat er iets verkeerd kan gaan óf genieten van al het moois. Niet Ellyne Bierman, die zag de bloemenboog waar zij en haar toen nog verloofde onderdoor liepen en dacht: daar moet ik iets mee. Want dat is toch zonde, het weggooien van al die bloemen? Met een jarenlange achtergrond in de tijdschriftenwereld als marketeer zat ondernemen nóg niet in haar bloemen. Maar dit was dat hét moment om het stevig roer om te gooien. Bierman bedacht het concept voor 'bloemenbieb' Reflower. Met een stevige focus op circulair verhuurt de service zijden bloemen. Niet alleen het weggooien van bloemen vond ondernemer in dop-Bierman zonde, ook het uitgekeken zijn op nog prima boeketten draagt niet bij aan een betere wereld. Wanneer je bij Reflower bloemen hebt dan kun je die voor 20 euro per maand, inclusief vaas, net zo lang als je wilt je huis laten opvrolijken. Liever andere? Dan komen de Reflower-bezorgers ze inwisselen voor een nieuwe bos, á 15 euro per keer. CO2-neutraal met de bakfiets thuisbezorgd.

Nominatie meest inspirerende ondernemer 2020 De Ondernemer Ellyne Bierman
Reflower is gestart door Ellyne Bierman. Ze is dit circulair initiatief begonnen zodat liefhebbers samen blijvende bloemen delen en minder verse bloemen hoeven weg te gooien. Er zijn veel van dit soort lease- en abonnementsconcepten maar met flora in de hoofdrol? Dat kenden we nog niet. Duurzame innovatie zoals wij het graag zien, er is direct een vooraanstaande positie geclaimd, goede PR en marketing toegepast; dat verdient minimaal een nominatie voor de titel Meest Inspirerende Ondernemer 2020.

 

FD Magazine

Wie wil, kan als een kluizenaar door het leven gaan. Vrijwel alles is online te koop. Voor de meeste spullen die we dagelijks gebruiken kun je zelfs een abonnement afsluiten, zodat je er geen omkijken meer naar hebt: tandenborstels, scheermesjes, wc-papier, kleding, boeken, olijfolie, maaltijden, snacks voor honden, parfum, bloemen, kunst of speelgoed … Zelfs voor een bed en designmeubelen hoef je de deur niet uit. Even aanklikken wat je wilt hebben en dan kun je het voor een vast maandbedrag gebruiken zo lang je wilt.

FD ReflowerFD Persoonlijk Reflower
Trouwe Duurzame 100 -positie 99

Trouw Duurzame 100 Reflower 99

Categorie: Circulair
Waar: Amsterdam
Website: http://www.reflower.nl/

Bij deze bieb kun je kunstbloemen huren en steeds weer een ander bosje lenen.

Ellyne Bierman startte vorig jaar een bloemenbieb Reflower, een bieb waar je kunstbloemen kunt lenen én tegelijk het klimaat kunt ontzien. Immers, echte bloemen worden vaak ver weg gekweekt en speciaal ingevlogen. Vaak komen ze ook uit met aardgas verwarmde kassen. Reflower, inmiddels 100 leden groot, claimt dat het maandelijks minimaal 800 kilo CO2 bespaart. De ‘blijvende bloemen’ worden geleverd in een bijpassende vaas, gemaakt van gerecyclede materialen, tweedehands uit de kringloop of een vaas ‘met een goed verhaal’. Bierman wil Reflower laten groeien, het liefst met een logistieke partner. “Nu staan alle bloemen bij ons in de kelder en in de keuken en fiets ik zelf rond op de Reflower Bakfiets. Ik ben klaar voor de volgende fase.” Misschien dat haar plaats in de Duurzame 100 daarbij helpt?

 

Analyse Trouw: 9-10-2020 door Frank Staver

Viva 400
Viva 400

Inzending Ellyne Bierman | Owner & founder Reflower

Ik ben genomineerd Viva400

Begin dit jaar begon Ellyne met Reflower, een bedrijf waarmee ze bij wil dragen aan de ontwikkeling van de circulaire economie. Reflower is de eerste duurzame bloemenbieb van Amsterdam en verhuurt boeketten met blijvende bloemen in een bijpassende vaas. Klanten sluiten een abonnement af en als je op je bloemen bent uitgekeken, komt Ellyne langs om ze om te wisselen. Momenteel is Ellyne bezig om Reflower landelijk uit te rollen.

 

Adformatie
Een interview met Adformatie over de carrièreswitch van Ellyne Bierman, oprichter van Reflower, geschreven door Roderick Mirande, geplaatst op 7 september 2020.

 

Op 7 september is er een artikel verschenen op Duurzaam Ondernemen.

 

 


De Volkskrant: Wat is beter voor het klimaat: kunstbloemen of snijbloemen?
29-01-2020

 

RTLnieuws.nl : Ellyne bezorgt zijdebloemen: hoe groen is de nepbloem?
15-01-2020

 

Vriendin: Bloemenbieb
21-01-2020

 

Het Parool: Bij bloemenbieb Reflower kun je je abonneren op duurzame bloemen
07-01-2020


Interview Reflower NH Radio
17-01-2020

 

Linda.nl: De (echte) bloementjes buiten zetten: duurzame bloemenservice opent deuren
08-01-2020

 

Contactgegevens Reflower:
Eigenaar | Ellyne Bierman - Hagen
Telefoonnummer | 06-4540 2505
Adres | Herengracht 103, 1015BE Amsterdam
E-mail | info@reflower.nl
Instagram | reflower.nl
Facebook | reflower
Website | www.reflower.nl