Kopen voor honderden euro's of huren voor een paar tientjes? 'Tel uit je winst'
Journalist: Franke van Hoeven
Medium: RTL Nieuws
Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. Deze week: je kunt de meest geweldige spullen lenen of huren. Zelfs je spijkerbroek, als je wil. "Alles wat we nodig hebben, is er al."
Geld besparen in deze spannende tijden, dat willen we allemaal. Want alles blijft maar duurder worden, zelfs postzegels. Verdorie nog aan toe! Een van de oplossingen? Slimmer consumeren. Want waarom zou je een partytent aanschaffen als je ’m ook kunt huren voor die ene keer per jaar dat je ‘m nodig hebt?
Huren van je buren
Dat was precies de gedachte van Daan Weddepohl toen hij tien jaar geleden Peerby begon, een online platform waar je spullen van je buren leent of huurt en waar je een oproep kunt plaatsen als je iets nodig hebt. Weddepohls gedachte: "Is het nou echt zo logisch dat we alles voor onszelf moeten hebben? Of kunnen we meer delen? Zodat we A. niet zoveel geld hoeven uit te geven, B. niet al die troep hoeven op te slaan in ons huis en C. niet al die grondstoffen hoeven te verspillen?"
Al die 'troep' - van boormachine tot rolkoffer, flipboard en sinterklaaspak - kun je nu makkelijk even huren of lenen van je buurman of dorpsgenoot. Weddepohl komt inmiddels de gekste dingen tegen op zijn forum: "Ik heb weleens een oproep gezien van iemand die een bijenpak zocht. Ik dacht: dat lukt nooit. Maar binnen een paar dagen was het geregeld. Carnavalsspullen gebruik je zelf maar één keer en blijken ideaal om te verhuren. De afgelopen tijd zagen we ook aardig wat leden die op zoek waren naar een Lederhose of Dirndl voor het Oktoberfest."
Niet alleen spullen die je maar één keer nodig hebt, ook spullen die je maar een beperkte tijd nodig hebt, kun je tegenwoordig huren. Zoals je babyuitzet. Niet te lappen zo duur, en je gebruikt het maar korte tijd - vaak ook nog stukken korter dan producenten je willen doen geloven.
Stukken goedkoper
Julie Munneke zette leenplatform Tiny Library op, waar je een abonnement afsluit voor de huur van kinderwagen, TrippTrapp en kolfset. Handig! En, zo vertelt Munneke, ook nog eens stukken goedkoper dan aanschaffen: "Het ligt er natuurlijk aan hoelang je iets huurt, maar over het algemeen betaal je bij ons ongeveer 30 tot 50 procent van de aanschafprijs. Daarvoor krijg je de nieuwste modellen."
"Met twee kinderen betaal je in sommige gevallen misschien net iets meer, maar omdat je geld niet 'vastzit' in het product, kun je bij je tweede kind weer nieuwe keuzes maken en ben je flexibeler in welke spullen je in huis haalt."
Of je nu eenmalig iets leent van je beste buuf, of jarenlang van een commercieel bedrijf, het vereist wel dat je een beetje netjes met de spullen van anderen omgaat. Daarom nog even ter reminder: dit zijn de vijf spelregels van spullen lenen.
Volgens Weddepohl hebben de meeste mensen overigens een gezond instinct als het aankomt op hoe je omgaat met andermans spullen en levert het over het algemeen weinig problemen op. Wel adviseert hij goede afspraken te maken met elkaar: "Bijvoorbeeld bij het lenen van een Lederhose. Hoe lever je die in? Moet je die gereinigd inleveren of doe je dat liever zelf? Duidelijke uitleg geven over gebruik van spullen is ook een goed idee. Wat je wel of niet kan zagen met een kettingzaag, bijvoorbeeld."
Wat al dat lenen en huren nou uiteindelijk oplevert? Niet alleen meer centen in je portemonnee, maar ook een minder uitgeputte aardbol. En dat is ook wel zo fijn. Als het aan Weddepohl ligt gaan we in de toekomst nog meer van elkaar lenen.
"Uiteindelijk hoop ik dat we gaan consumeren op een manier waarbij we alles kunnen blijven doen wat we willen doen, maar door veel minder grondstoffen te gebruiken. Slimmer consumeren, dus. Dat kan, want alles wat we nodig hebben, is er al. Meer met elkaar delen en fabrikanten die producten ontwikkelen die decennia lang meegaan en daar een eerlijke prijs voor krijgen, dat zou te gek zijn."
Wat levert het op?
Een avondjurk huren voor een paar tientjes in plaats van een paar honderd euro kopen, je babyuitzet voor de helft van de prijs, een boormachine van 180 euro voor een tientje lenen van je buurman, een Lego Colosseum voor een tientje huren in plaats van voor 550 euro kopen. Een abonnement op de bibliotheek is voor kinderen gratis… Tel uit je winst!
Huren en lenen: dit kan allemaal
- Delen is het nieuwe hebben. En er zijn ongelooflijk veel initiatieven. Van auto tot boek: op deze overzichtspagina van Milieu Centraal vind je auto’s, campers, caravans, boeken, boten, buurtapps en platforms, energie, eten en koken, kleding, logeren, vakantieadresjes, ruimte grond en tuin.
- Een overzicht van kledingbibliotheken, zoals Lena en Less, vind je op de site van voordewereldvanmorgen. Bij H&M in Amsterdam huur je gave avondjurken voor vier tientjes, bij Mud Jeans kun je een jeans leasen voor een tientje per maand. Bevalt-ie goed, dan is-ie na 12 maanden voor jou.
- Spullen huren voor je trouwdag kan ook uitgebreid. Trouwjurken huur je bij Wedding Wonderland, Lady Bridal, Goedkopetrouwjurken.com.
- Van tenten tot slaapzakken, gasbranders en lichtgewicht servies: Bij Surviking en Hikershouse kun je terecht voor al je bijzondere reisattributen. Bij Dakkoffer online huur je een dakkoffer voor je vakantie.
- Skiën in Oostenrijk? Niet alleen je ski’s, maar ook je skikleding (ook voor kinderen) huur je op 170 locaties bij Intersport of bij Dropkid, die outfits verstuurt naar je vakantiebestemming. Handig!
- Mobieltjes, smartwatches, VR-brillen en drones en zelfs een X-Box huur je vanaf 1 maand met een abonnement via Grover. Witgoed huur je bij o.a. Skala en Bundles, Bosch-producten via Blue Movement.
- Je babyuitzet scoor je bij Tiny Library, Babyloop of Mrbeeltle.
- Speelgoed huur je bij de Speelotheek en Speeltegoed. Legosets huur je bij de Bouwsteenwinkel, bordspellen haal je bij de Bordspellenbieb.
- Voor luxepoezen onder ons: altijd mooie blommen op tafel? Een kunstbloemenabonnement sluit je o.a. af bij Reflower en Deco-rent.nl