Trouw: Doen & laten

Trouw: Doen & laten

 

Ellyne Bierman: ‘Ik verdiende vroeger veel meer, maar ik ben gek genoeg niet ongelukkiger’

Ellyne Bierman (46) werkte eerst als marketing manager in de media, nu verkoopt ze abonnementen op kunstbloemen. ‘Mijn geld zit in mijn bedrijf. Met twee kinderen hou ik bijna niks over.’

Trok onlangs de beurs voor

‘Wintersport. In februari ging ik samen met mijn man en twee zoons skiën in het Franse dorpje Valmeinier. Zij skiën alle drie al van jongs af aan en kunnen het daarom heel goed. Ik daarentegen ben een late instapper, dus was de langzaamste van de groep. Maar al met al was het een fantastische vakantie. Ik had een waterkoker van thuis meegenomen, dus we konden in ons appartement noedels, knakworsten en thee ­maken.”

 

Spaart voor

“Niks. Ik hou momenteel niet genoeg geld over per maand om te kunnen sparen. Ik ben nu vier jaar bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf en verdien zo’n 2700 euro netto per maand. Een mooi bedrag, maar met twee kinderen hou ik bijna niks over. Ik vind dat niet erg, want het geld zit in het bedrijf. Het is dus niet zo dat ik niks opbouw, maar we kunnen nog niet sparen voor een verre reis.

Zo’n reis is mijn grootste droom. Het lijkt me geweldig om een jaar met z’n allen weg te gaan naar Australië, Nieuw-Zeeland of Frans Polynesië, het liefst nog voor mijn kinderen in hun puberteit zitten!”

Beknibbelt op

“Heel veel dingen in vergelijking met vijf jaar geleden. Toen werkte ik nog als marketeer in de media en verdiende ik veel meer dan nu. Maar gek genoeg ben ik nu helemaal niet ongelukkiger.

Als moeders van het schoolplein nu bijvoorbeeld vragen om koffie te drinken in een tentje naast de school, zeg ik: ‘Nee joh, kom gezellig naar mij!’ Dat scheelt weer 10 euro en is net zo leuk.

Waar ik nu ook veel minder geld aan uitgeef, is ­kleding. Ik koop bewust niks meer bij de H&M en Zara vanwege hun beleid. Bovendien krijgen we veel kinderkleding van onze buurvrouw en van onze grotere neef. Dus heel veel kleding van mijn zoons is doorge­geven.”

Bespaart niet op

“Leuke dingen doen met de kinderen. Ik heb net een museumjaarkaart en een abonnement op Artis voor ons aangeschaft. Ook zitten we op schaatsles en leren we ze zeilen en skiën. Mijn man en ik vinden het belangrijk om ze die dingen mee te geven. Van alles wat ze nu leren hebben ze hun hele leven profijt.

 

Daarnaast geef ik graag geld uit aan duurzame merken als ik boodschappen doe. Ik wil graag sociale en circulaire ondernemers stimuleren die proberen om alternatieve producten mainstream te maken.”

Geeft geen cent uit aan

“Interieur voor in huis. Wij hebben tien jaar geleden een tweedehandskeuken gekocht op Marktplaats voor 1000 euro en alles doet het nog! Het is misschien niet helemaal mijn smaak, maar dat interesseert me niet zo veel. Zolang alles werkt, vind ik het prima.”

Werkt over vijf jaar

“Nog voor mijn bedrijf. Ik heb vier jaar geleden Reflower opgezet, een ‘duurzame bloemenbibliotheek’ waar mensen een abonnement kunnen nemen op verschillende boeketten kunstbloemen en vazen.

 

Ik had gedacht dat het besef dat we minder moeten weggooien en dat we voorzichtiger moeten zijn met grondstoffen nu al groter zou zijn, maar dat is niet het geval. Daarom moet ik nog even door met mijn missie: de klimaatimpact van de bloemenindustrie verkleinen.”

Wil je ook worden geïnterviewd over wat je doet en laat met je geld? Mail naar doenenlaten@trouw.nl

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. 
 Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden

Terug naar blog