Een succesvol bedrijf oprichten gaat met vallen en opstaan. Gelukkig zijn er tal van boeken over ondernemen die je verder kunnen helpen. In de gouden leestip vertellen ondernemers over het boek dat ze het meest heeft gebracht. Deze week Ellyne Bierman, oprichter van kunstbloemenbieb Reflower.
-
Ondernemer: Ellyne Bierman
-
Bedrijf: Reflower
-
Leestip: Stevig staan in een kwetsbare wereld van Claartje Kruijff
Zo'n vliegende start als haar bedrijf begin vorig jaar maakte, zo'n terugslag had ze drie maanden later door corona. Opeens stonden de kunstbloemen van Ellyne Bierman te verpieteren in cafés en restaurants en moest ze het vooral hebben van particulieren die wel een fleurige noot in hun huis konden gebruiken. Ze liet zich er niet door uit het veld slaan.
Op een elektrische bakfiets zoefde ze door Amsterdam en Amstelveen om de kunstzijden boeketten op te halen en weer te bezorgen. Inmiddels is de dienst uitgebreid naar Haarlem, 't Gooi, Heemstede en Aerdenhout. Voor 20 euro per maand krijg je een wisselende combinatie van 'blijvende bloemen'.
Waarom heb je het boek van Kruijff als gouden leestip gekozen?
"Als ondernemer word je geacht veerkrachtig en flexibel te zijn, dat is in deze tijden een uitdaging. Elke keer als ik me opgejaagd voel, door de druk om investeerders te zoeken of door wat de concurrentie doet, lees ik een hoofdstuk. Soms luister ik een van de bijbehorende podcasts, waarin de auteur in gesprek gaat met interessante mensen."
Wat is de belangrijkste les uit het boek?
"Het afgelopen jaar is het besef dat we in een kwetsbare wereld leven enorm gegroeid. We zijn veel afhankelijker van elkaar dan we dachten en dat geeft een kwetsbaar gevoel. Terug willen naar het oude normaal heeft geen zin. Er moet iets veranderen, al zijn er bar weinig politici die dat inzien."
Hoe dragen bloemen daaraan bij?
"Veel mensen weten niet hoe slecht de sierteeltsector is voor mens en milieu. Tegelijkertijd maken bloemen mensen blij. Ik vergelijk het vaak met de benadering van de Vegetarische Slager. Je hoeft niet in één keer vegetariër te worden, een paar dagen per week geen vlees eten maakt al een groot verschil. Datzelfde geldt voor bloemen. Kunstbloemen zijn een klein stapje in een groter geheel, maar ze helpen echt."
“We zijn veel afhankelijker van elkaar dan we dachten.”
Ellyne Bierman
Zijn er ook dingen die je anders zou doen dan de auteur?
"Niet echt, omdat het niet om goed of slecht gaat. Het boek geeft je de middelen om te ontdekken hoe je je eigen plek kunt vinden. Een paar maanden na het begin van Reflower stortte de horeca in. Ik heb de bloemen die in horecazaken stonden, laten staan zonder de abonnementsgelden te innen, als steuntje in de rug. Zo probeer ik iets bij te dragen."
Aan wie zou je het boek aanraden?
"Ik zou het aanraden aan mensen die zich afvragen wat hun rol in het grotere geheel is. Het boek geeft handvatten om de verbindende factor tussen losse onderdelen te zien. Alles staat met elkaar in verbinding, zelfs als het aanvankelijk niet zo lijkt."
Gepubliceerd op NU.nl
Ingekorte recensie van het boek in TROUW (16-12-2021)
Een pleidooi voor kwetsbare gezamenlijkheid die de ziel bekleedt
door Pauline Weseman
Het thema
Aangeraakt door de geschiedenis van haar grootouders die zich staande moesten houden in Nederlands-Indië, verkent Kruijff de vraag: wie ben ik nu alles wegvalt? Wat zijn dan nieuwe, gezamenlijke, spirituele ankerpunten, hoe leer ik steviger staan? Of, in de woorden van de Joodse Etty Hillesum in haar dagboek in de Tweede Wereldoorlog, hoe kun je je 'innerlijke post leren bezetten'?
Kruijffs boek was al in een vergevorderd stadium toen de coronacrisis uitbrak. Dat maakte haar hoofdvraag urgenter. In acht hoofdstukken beschrijft Kruijff stapsgewijs hoe ze zelf steviger leerde staan, wat de crisis met haar deed. Die weg gaat via kwetsbaarheid, 'voorbij ons eigen kleine verhaal' kijken, vergeven, van onszelf delen en gemeenschappelijke gespreksruimten.
Het belang en de kracht van kwetsbaarheid druipt momenteel van boeken, interviews en social media, maar wat hier opvalt is hoe Kruijff de lagen daarvan afpelt en zichzelf daarbij als onderzoeksobject inzet. Wars als ze is van hoe kwetsbare verhalen ook weer succesverhalen kunnen worden, 'toegedekt met hartjes en likes', gaat ze dieper. Schijnbaar eenvoudig vertolkt ze onverschrokken haar falen, ongemak, afgunst, haperen en verlegenheid. Zoals toen ze ontdekte dat ze haar jaar als Theoloog des Vaderlands had onderschat, tot haar schaamte constateerde dat ze geen verhaal had, uitgepitcht was. "Wat is in Godsnaam mijn pitch? Zalig zij die altijd een goed verhaal hebben, want zij weten hoe het zit." Hoe ze zich bij een gebrek aan oneliners door de opnames van tv-programma 'Kijken in de ziel' worstelde en er nauwelijks tijd was om echt in de ziel te kijken.
Later werd ze tot haar verrassing juist om dat zoekende geprezen. Na het onder ogen zien van de tekorten beschrijft Kruijff concreet hoe je steviger wordt. Hoe je bijvoorbeeld bij vergeven in plaats van hard oordelen kunt nagaan hoe het is 'om met mij te zijn' of 'de ander te zijn'. Hoe haar grootmoeder het vermogen had 'te begrijpen in plaats van begrepen te worden'. 'Om vooruit te geven. In de verte. Ver-geven.'
Concreet wordt Kruijff over hoe dat afpellen met voldoening leidt tot actie, onszelf te delen. Een crisis als deze pandemie leidde naast 'dadendrang' tot een besef van gezamenlijkheid, het legt de kaarten op tafel. Om steviger te staan pleit Kruijff voor een kwetsbare gezamenlijkheid, blootgelegd door het Grote Existentiële Gesprek, 'die de ziel bekleedt', waardoor we ons verbonden en afhankelijk voelen en zelfvertrouwen krijgen.
Verwacht geen theoretische theologische en psychologische verhandelingen. Die persoonlijke ervaring is juist de kracht van dit boekje, dat je vanaf de inleiding in een contemplatieve staat trekt en prettig wegleest. Soms zo voelbaar en herkenbaar dat het ontroert of het schaamrood je naar de kaken vliegt. Niet per se nieuw, maar wel behulpzaam bij het doorgronden van echte kwetsbaarheid en het bezetten van de innerlijke post. Toch weer die kracht van kwetsbaarheid.
Stevig staan in een kwetsbare wereld - Het belang van een krachtige levenshouding
Claartje Kruijff Ambo|Anthos uitgevers 184 blz. € 18,99
Te koop via de lokale boekhandel of te bestellen op
Bol.com