REFLOWER IMPACT

Met ‘Flowers-as-a-Service’ neemt Reflower deel aan de circulaire economie. Met kunstbloemen in de hoofdrol, zonder afval en met structurele CO2-reductie als doel. In dit Reflower Impact Report leggen we uit op welke punten we besparen.

Kunstbloemen zijn groener dan verse bloemen.

Met onze kunstbloemen verminderen we 146 kg CO2-uitstoot en creëeren we 18 kg minder afval per boeket. Goed voor milieu én ook voor je portemonnee!

REDUCE | RE-USE | REFLOWER

LEVENSDUUR

Verse bloemen staan gemiddeld 10 dagen in de vaas. Onze kunstbloemen gaan bij intensief gebruik 10 jaar mee.

Alle blijvende bloemen worden in China vervaardigd. Met oog voor detail en puur vakmanschap worden alle bloemen met de hand gemaakt. Er is een strenge kwaliteitscontrole. Alle fabrieken zijn gecertificeerd. Wij werken met gerenommeerde leveranciers zoals Silk-ka en Colours & Green.

CO2 UITSTOOT

De CO2 uitstoot voor een bos verse bloemen is gemiddeld 4kg CO2. Het produceren en vervoeren van kunstbloemen heeft een CO2 uitstoot van 3,8 kg. De bloemen worden 10 jaar gebruikt. Op jaarbasis is dat een uitstoot van 0,2 kg. Iedere 2 weken een nieuwe bos bos bloemen stoot 146 kg CO2 per jaar uit.

Hoe weten we dat?
Milieucentraal heeft de CO2 uitstoot van verse bloemen berekend. Studenten Technische Bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht de CO2 uitstoot van kunstbloemen tijdens productie en vervoer onderzocht op basis van eerdere onderzoeken naar kunstkerstbomen en planten.

ZERO WASTE

We gebruiken onze blijvende bloemen en vazen telkens opnieuw. Dat zorgt ervoor dat we geen afval produceren.

De lange levensduur van onze blijvende bloemen bespaart hierdoor heel veel afval. 

In Nederland produceren we jaarlijks 490 kg afval per persoon. Afval van verse bloemen is 18 kg (4%) per jaar. 60% leveren we gescheiden in. (Milieucentraal)

DUURZAAMHEID

Veel verse bloemen zijn niet zo groen als ze lijken. Gekweekt in de kas met gas, ingevlogen uit Afrika met veel pesticiden. En na 10 dagen worden alle bloemen weer weggegooid. Wil je genieten van mooie bloemen op tafel of op kantoor? Probeer ons abonnement op kunstbloemen.

PESTICIDEN

Het Pesticide Action Network heeft in februari 2022 bloemen onderzocht op pesticiden. Gemiddeld bevatten de gemengde boeketten 25 verschillende gifstoffen (PAN)

30% daarvan zijn in de EU verboden gifstoffen, die zitten op de geimporteerde bloemen uit Kenia en Ethiopië.

Snijbloemen mogen niet in de GFT-bak of op de composthoop omdat er te veel pesticiden in zitten. (Greenpeace)

VLIEGENDE BLOEMEN

RECYCLE

In principe gebruiken we onze bloemen 10 jaar, maar we hebben wel eens een miskoop, beschadiging of verkleuring. Die bloemen doneren we aan kunstenaars zoals Warren Gregory, de Flowerbikeman. Hij maakt bloemenfietsen om te stad mee op te fleuren. Reinier Sijpkens vaart met zijn muziekbootje door de grachten, versierd met Reflower bloemen.

RECYCLE

Alle kartonnen dozen waarin de bloemen en vazen geleverd worden, toveren we om tot vazen. Het karton wordt opgehaald door Recylcing.nl. Kartent heeft speciaal een vaas ontworpen voor Reflower van karton.

KOSTEN

Onze zakelijke klanten bestelden wekelijks een verse bos bloemen à €25. Dat is €1300 per jaar. Particulieren die iedere twee weken een bos bloemen kopen voor €17,50 geven daar €455 per jaar aan uit.

Het abonnement op Reflower kost €20 per maand en €15 per wissel. Een jaar Reflower incl. 8 wissels kost €360.

DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN /SDG'S

NETWERK

Reflower is een circulair alternatief voor de sierteelt. 

We zijn lid van Social EnterpriseNL , MVO Nederland en de Impact Hub Amsterdam.

.

.

.

De illustraties in het Reflower Impact Report zijn gemaakt door: studio lucy & claire.