REFLOWER IMPACT

Met ‘Flowers-as-a-Service’ neemt Reflower deel aan de circulaire economie. Met kunstbloemen in de hoofdrol door minder afval te creëren en met structurele CO2-reductie als doel. In dit Reflower Impact Report leggen we uit op welke punten we besparen.

Kunstbloemen zijn groener dan verse bloemen.

Met onze kunstbloemen verminderen we CO2-uitstoot en creëeren we minder afval per verhuurd boeket. Goed voor milieu én ook voor je portemonnee!

REDUCE | RE-USE | REFLOWER

LEVENSDUUR

Verse bloemen staan gemiddeld 10 dagen in de vaas. Kunstbloemen gaan bij intensief gebruik misschien wel 10 jaar mee.

Kunstbloemen worden in China vervaardigd en zijn gemaakt van kunststof, plastic en ijzer. Met oog voor detail en puur vakmanschap worden alle bloemen met de hand gemaakt. Wij kopen in bij gerenommeerde leveranciers zoals Silk-ka en Colours & Green.

CO2 REDUCTIE

De CO2 uitstoot van een bos verse bloemen is gemiddeld 4kg CO2, dit is berekend door Milieu Centraal.

Reflower heeft i.s.m. studenten van de Hogeschool Utrecht onderzocht hoeveel CO2 uitstoot kunstbloemen hebben. De Reclame Code Commissie heeft besloten dat we de CO2 uitstoot van verse bloemen niet met kunstbloemen mogen vergelijken.

De uitkomst van het onderzoek: het produceren en vervoeren van kunstbloemen een CO2 uitstoot van 3,8 kg. We doen ons best om deze cijfers in de toekomst beter te onderbouwen.

AFVALVRIJE BLOEMEN

We gebruiken onze blijvende bloemen en vazen telkens opnieuw. Dat zorgt ervoor dat we bijna geen afval produceren.

De lange levensduur van onze blijvende bloemen bespaart hierdoor heel veel afval. 

In Nederland produceren we jaarlijks 490 kg afval per persoon. Afval van verse bloemen is 18 kg (4%) per jaar. (Milieucentraal)

GROENE BLOEMEN?

Veel verse bloemen zijn helaas niet zo groen als ze lijken. Gekweekt in de kas met gas, ingevlogen uit Afrika en er worden veel pesticiden gebruikt tijdens de teelt. Na 10 dagen worden verse bloemen weer weggegooid.

Kunstbloemen zijn een goed alternatief voor verse bloemen.

PESTICIDEN

Het Pesticide Action Network heeft in februari 2022 bloemen onderzocht op pesticiden. Gemiddeld bevatten de gemengde boeketten 25 verschillende gifstoffen (PAN)

30% daarvan zijn in de EU verboden gifstoffen, die zitten op de geimporteerde bloemen uit Kenia en Ethiopië. Het merendeel van de snijbloemen mogen niet eens in de GFT-bak of op de composthoop omdat er te veel pesticiden in zitten. (Greenpeace)

VLIEGENDE BLOEMEN

RECYCLE

In principe gebruiken we onze bloemen 10 jaar, maar we hebben wel eens een miskoop, beschadiging of verkleuring. Die bloemen gebruiken we voor onze Recycle bloemenboog. Of we geven ze aan kunstenaars, zoals Reinier Sijpkens vaart met zijn muziekbootje door de grachten, versierd met Reflower bloemen.

RECYCLE

Alle kartonnen dozen waarin de bloemen en vazen geleverd worden, toveren we om tot vazen. Het karton wordt opgehaald door Recylcing.nl.

Kartent heeft speciaal een vaas ontworpen voor Reflower van karton.

Onze zakelijke klanten bestelden wekelijks een verse bos bloemen voor minimaal €25. Dat is €1.300 per jaar. Particulieren die iedere twee weken een bos bloemen kopen voor €17,50 geven daar €455 per jaar aan uit.

Het abonnement op Reflower is er vanaf €20 per maand en €15 per wissel. Een jaar Reflower incl. 8 wissels kost €360.

DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN /SDG'S

NETWERK

Reflower is een circulair alternatief voor de sierteelt. 

We zijn lid van Social EnterpriseNL , MVO Nederland, The Substitute, en de Impact Hub Amsterdam.

Reflower is initiatiefnemer van De Club van Circulaire Ondernemers met ruim 50 circulaire in

.

.

.

De illustraties in het Reflower Impact Report zijn gemaakt door: studio lucy & claire.