Tip van de Week: Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden

Tip van de Week: Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden gaat over de periode die Vincent van Gogh de laatste maanden van zijn leven doorbracht in Auvers-sur-Oise. De tentoonstelling is een samenwerking met Musée d’Orsay in Parijs.

Vincent van Gogh woonde in het Franse dorp Auvers-sur-Oise van 20 mei tot aan zijn dood op 29 juli 1890. Hij was in die maanden zeer productief en maakte er enkele van zijn allergrootste meesterwerken, waaronder het beroemde Korenveld met kraaien en Boomwortels.

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden is te zien vanaf 12 mei 2023 t/m 3 september.

Vincent van Gogh, Bloeiende kastanjetakken, 1890, olieverf op doek, 73 x 92 cm, Collectie Emil Bührle, langdurig bruikleen aan Kunsthaus Zürich

Vanaf 12 mei presenteert het Van Gogh Museum een grote tentoonstelling over de laatste maanden van Vincent van Gogh. In het Noord-Franse dorp Auvers-sur-Oise was de kunstenaar enorm productief en maakte hij enkele van zijn beroemdste schilderijen, zoals Korenveld met kraaien (1890, Van Gogh Museum, Amsterdam) en Dokter Paul Gachet (1890, Musée d’Orsay, Parijs). Nooit eerder is er een overzichtstentoonstelling geweest over deze korte, maar cruciale laatste fase van zijn artistieke ontwikkeling.

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden brengt bruiklenen van over de hele wereld uit musea en privécollecties samen, waaronder topstukken als De kerk van Auvers-sur-Oise (1890, Musée d’Orsay, Parijs), Adeline Ravoux (1890, privécollectie) en Bloeiende kastanjetakken (1890, Collectie Emil Bührle, Zürich). De bezoeker krijgt de unieke kans een groot aantal werken van Vincent van Gogh te zien die nog nooit samen zijn getoond.

Van Gogh in Auvers is een samenwerking met Musée d’Orsay: acht schilderijen uit het Parijse museum worden voor dit bijzondere project eenmalig uitgeleend.

Vincent van Gogh, Korenveld met kraaien, Auvers-sur-Oise, 1890, olieverf op doek, 50,5 cm x 103 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

 

Emilie Gordenker (directeur Van Gogh Museum): 

‘Wij zijn enorm blij dat we deze prachtige tentoonstelling aan de wereld kunnen presenteren in het jaar waarin het Van Gogh Museum zijn vijftigjarig jubileum viert. Een groot deel van de werken is nooit eerder in Nederland getoond en is nu voor het eerst hier te bewonderen. We kunnen Van Gogh in Auvers met recht een tentoonstelling noemen die je maar één keer in je leven meemaakt.’

 

 

Bijzondere bruiklenen 

In de tentoonstelling worden vijftig schilderijen en ruim dertig tekeningen uit Auvers samengebracht. Acht schilderijen uit Musée d’Orsay, afkomstig van de kinderen van dokter Gachet, worden voor dit bijzondere samenwerkingsproject eenmalig uitgeleend, waaronder topstukken als De kerk van Auvers-sur-Oise(1890) en Zelfportret (1889).

Een ander bijzonder bruikleen is Adeline Ravoux (1890) uit een privécollectie. Dit opmerkelijke portret dat Van Gogh schilderde van de dochter van de herbergier is sinds 1955 niet meer tentoongesteld en komt nu voor het eerst naar Nederland. Het expressief geschilderde Bloeiende kastanjetakken (1890) uit de Collectie Emil Bührle in Zürich, dat ook nier eerder te zien was, behoort tot de beste stillevens die Van Gogh ooit maakte.

 

Vincent van Gogh, Adeline Ravoux, 1890, olieverf op doek, 67 x 55 cm, privécollectie – met dank aan HomeArt 

Spectaculair is ook de reeks van tien panoramische landschappen uit zijn laatste weken, die nu voor even weer samen te bewonderen zijn, waaronder Velden bij Auvers-sur-Oise (1890, Belvedere Museum, Wenen) en Kreupelhout met twee figuren (1890, Cincinnati Art Museum). 

Praktisch:
Openingstijden: van 10 tot 17 uur op doordeweekse dagen en tot 18 uur in het weekend.

Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Volwassenen: € 19,- 0 t/m 18 jaar: gratis Museumkaart: gratis

Tickets zijn alleen online te boeken via tickets.vangoghmuseum.com

Terug naar blog