Circulaire update: Een kartonnen vaas! Kartent x Reflower

Circulaire update: Een kartonnen vaas! Kartent x Reflower

Circulaire update: Een kartonnen vaas!
De kunstbloemen en vazen worden afgeleverd in dozen. Die zijn mij een doorn in het oog....want het is de enige reststroom in ons circulaire bedrijf. En nu hebben we een kartonnen vaas van KarTent toegevoegd aan Reflower, de duurzame bloemenbieb.Ons karton wordt opgehaald door Recycling.NL - Nijssen Recycling B.V. en verwerkt tot karton. KarTent koopt kartonnen platen in en maakt daar in hun fabriek in Zuid-Oost heel veel producten van. Wij hebben gevraagd of ze ook vazen konden ontwikkelen.

Gekke vraag, want normaal gesproken moet er natuurlijk water in een vaas. En water en karton, geen lekkere combi. Maar met kunstbloemen omzeilen we dat probleem. Jan Portheine is met zijn team aan de slag gegaan en heeft twee prachtige vazen ontwikkeld.


Wij zijn er dolblij mee, want het laat zien dat we zelf van ons afval beeldige nieuwe producten kunnen maken.

Vragen


1. Hoe is Kartent ontstaan?
Op Lowlands gooien de bezoekers een tentje van Decathlon van 100 piek nee. Dat staat drie dagen in de regen, modder en bier. De festivalgangers laten die tentjes vaak staan. De waarde weegt niet meer op tegen de moeheid en het gedoe om de tent af te breken. Want wat moet je met een modderige tent in je studentenkamer. Bovendien 100 piek, peanuts op het festivalbudget. Zonde vond Jan. Die heeft een kartonnen tent ontwikkeld, die na drie dagen regen, modder en bier gewoon in de shredder kan. En dan wordt daar weer nieuw karton van gemaakt. Slim. Circulair en duurzaam.

2. Is het mooi een kartonnen vaas?
Niet te geiten wollen sok, macramé of werkje van een kind? Oordeel zelf. Bestel onze nieuwe vaas op proef. Wij vinden de vaas met kunstbloemen erin bijzonder goed gelukt!3. Duur?
Nou ja, echt niet goedkoop. Het is veel werk om laagje voor laagje het karton uit te snijden en op elkaar te plakken. Verkoopwaarde van de vaas ligt tussen de €90 - €100. Alleen geschikt voor droog of kunstbloemen.

4. Schoonmaken?
Aha, belangrijke vraag in een PaaS-concept. Ja dat gaat gelukkig goed. Vlekken kan je eraf halen met een nat doekje. Stof ook. De bovenste rand kunnen we altijd vervangen voor een nieuwe kartonnen rand. En als het product echt niet meer mooi is, kunnen we hem in een andere kleur spuiten.

5. Levensduur?
We verwachten dat de kunstbloemen en vazen 10 jaar meegaan. Er breekt wel eens een vaas, dat kan bij deze variant niet gebeuren, maar karton is kwetsbaar. We hopen dat iedereen er voorzichtig mee wilt doen.

En nu fingers crossed dat onze leden van de duurzame bloemenbieb deze nieuwe vazen ook gaan bestellen. De eerste vaas is al bezorgd bij Studio Lucy & Claire

#recycling #upcycling #duurzamebloemenbieb #reflower #nieuws#circulaireeconomie

Terug naar blog