Reflower Recycling - het tweede leven voor kunstbloemen

Circulaire economie & Boost je Buurt:

Reflower is een Product-as-a-Service, ontstaan vanuit de wens van oprichter Ellyne Bierman om deel te nemen aan de circulaire economie. Van bezit naar gebruik. Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Reflower is geselecteerd door de Gemeente Amsterdam voor het Boost Je Buurt Programma, uitgevoerd door de Amsterdam Impact & de Impact Hub om te innoveren. Deze spin-off is ontstaan tijdens het ontwikkeltraject.

Klimaatimpact:

Reflower, de duurzame bloemenbieb is het platform waar zowel particulieren als zakelijke klanten een abonnement op kunstbloemen afsluiten. Bierman: "Nog drie keer knipperen met je ogen en het is 2050. De tijd gaat snel, veel oplossingen te langzaam. Ik zie ons circulaire initiatief als een eerste stap naar een duurzamere levensstijl. Verse bloemen hebben negatieve klimaatimpact. Als we samen blijvende bloemen delen, worden er minder verse bloemen ingevlogen uit verre landen of gekweekt in de kas en reduceert het gebruik van pesticiden. Kunstbloemen hebben een lange levensduur, zijn kostbaar en worden handgemaakt in China en India. Het is zonde om ze gewoon weg te gooien."

Reflower Recycling:

De uitgebreide product verantwoordelijkheid (UPV) ligt normaal gesproken bij producenten. Reflower gaat een stap verder en start met de inzameling van kunstbloemen. We gaan de bloemen sorteren, schoonmaken, hergebruiken en uiteindelijk recyclen.

10%  Bloemenbieb
30%  Kunstprojecten
30%  Donatie
30%  Recycling

We verwachten dat 10% van de ingeleverde bloemen geschikt zijn om te verwerken in de boeketten Reflower. 30% wordt gebruikt voor kunstprojecten, het zijn tenslotte kunstbloemen, in samenwerking met The Flowerbikeman.

30% van de bloemen zijn geschikt om boeketten mee te maken die we doneren aan bejaardentehuizen en scholen, met de vraag om de bloemen uiteindelijk weer in te leveren bij Reflower Recycling.

De overige 30% wordt gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe vazen.
Bierman: "We starten een project om van de reststromen single use plastics en kunstbloemen nieuwe vazen te maken. Die vazen worden ingezet in de bloemenbieb. Vazen van kunstbloemen voor beeldige boeketten met blijvende bloemen. Dat maakt onze cirkel rond."

Praktisch:
Kunstbloemen kunnen worden ingeleverd in de bakfiets van Reflower - Herengracht 103 of opgehaald in Amsterdam. Bloemen uit de rest van Nederland kunnen worden opgestuurd naar Reflower Recycling, Herengracht 103, 1015 BE Amsterdam.

Over Reflower:

Reflower, de duurzame bloemenbieb, is het online platform voor het huren van kunstbloemen. Het aanbod van Reflower bestaat uit vazen gevuld met kunstbloemen van de beste kwaliteit. Verse bloemen hebben negatieve klimaatimpact, het delen van blijvende bloemen is een duurzaam alternatief. Members sluiten een abonnement af en kiezen iedere keer op hetplatform de volgende bos blijvende bloemen in een bijpassende vaas.

Reflower is de eerste aanbieder van kunstbloemen als alternatief voor verse bloemen. Het Product-as-a-Service bedrijf is in 2020 opgericht door Ellyne Bierman vanuit de wens om deel te nemen aan de circulaire economie. Inmiddels is Reflower actief in Amsterdam, Haarlem en 􏰌t Gooi. Veel vazen zijn van Return to Sender. Reflower neemt deel aan het Boost je Buurt programma van de Gemeente Amsterdam & Impact Hub en de GO!-NH accelerator van de Provincie Noord-Holland. Het bedrijf staat vermeld in de Trouw Duurzame 100, Viva400, ontving een eervolle vermelding bij de Sustainable Brand Index voor Initiatief van het Jaar. Bierman was finalist bij de verkiezing Ondernemer van het Jaar - van De Ondernemer. In mei 2021 deelden 200 particulieren en bedrijven die samen blijvende bloemen uit de duurzame bloemenbieb.
Website: www.reflower.nl | E-mail: ellyne@reflower.nl

Over Boost je Buurt en Impact Hub:

Boost je Buurt is een initiatief van Amsterdam Impact (het impact ondernemerschapsprogramma van de gemeente Amsterdam) in samenwerking met stadsdelen. Amsterdam Impact ondersteunt en faciliteert impact ondernemingen (sociale ondernemingen en maatschappelijk gedreven bedrijven) en het bredere ecosysteem met een 4-jarig programma.

Impact Hub Amsterdam verzorgt het ondernemersprogramma samen met Voorjebuurt, Starters4Communities en Innofest en biedt ondersteuning in de scouting- en finalefase. Impact Hub Amsterdam bouwt ecosystemen voor impact: interactieve netwerken waarin impact ondernemers, het MKB en corporaties, investeerders, consumenten, de overheid en andere organisaties samen de transitie naar een duurzame economie versnellen.
E-mail: impact@amsterdam.nl

Mogelijkheden bespreken?