Persberichten Reflower

PERSBERICHT REFLOWER CROWDFUND:

Duurzame bloemenbieb Reflower rekent af met milieuvervuilende bos bloemen. Meer dan 220 mensen investeren in circulaire bloemenbieb

AMSTERDAM, 28 januari 2022 - Ondernemer Ellyne Bierman (44 jaar uit Amsterdam) richtte in januari 2020 de duurzame bloemenbieb Reflower op. Haar bedrijfsmissie: minder verse bloemen in laten vliegen en weggooien. Met haar ‘Flowers-as-a-Service’ neemt ze deel aan de circulaire economie, met kunstbloemen in de hoofdrol. Bierman: “Op die manier gaan we van bezit naar gebruik, op naar zero waste en structurele CO2-reductie.”

Altijd verse bloemen in huis
Reflower biedt een abonnement op kunstbloemen aan. Ruim 250 leden vinden het gemakkelijk, afwisselend en duurzaam. Ze sluiten voor 20 euro per maand een abonnement af en kiezen op het online platform een vaas met een boeket uit, die op afspraak wordt bezorgd. Uitgekeken op de bloemen? Een andere vaas is snel besteld en bezorgd met de elektrische bakfiets.

Groeien om meer impact te kunnen maken
Na een succesvolle testperiode in Amsterdam, Haarlem en ‘t Gooi wil Reflower dit jaar groeien van 250 naar 1.000 leden, om meer mensen blij te maken met de bloemenservice en meer positieve klimaatimpact te realiseren. Bierman: “Elke bos verse bloemen, die niet wordt ingevlogen of geteeld, scheelt minimaal 4 kilo CO2 uitstoot. Met Reflower bieden we het alternatief en realiseren daarmee een reductie van 2.500 kilo CO2 en 500 kilo minder bloemenafval per maand. En dit is nog maar het begin!” De doelstelling is om in 2025 10.000 leden te bedienen in Nederland.

Crowdfundingcampagne voor nieuwe kunstbloemen
Via een crowdfunding campagne heeft het circulaire initiatief 120.000 euro opgehaald. Het doel is 250.000 euro, met dit bedrag kan Reflower vazen met kunstbloemen kopen om de nieuwe leden te bedienen. Bierman: “Heel fijn om te zien dat al er al 220 betrokkenen mee investeren in de plannen. Dat geeft veel vertrouwen!”

Er kan nog tot 12 februari, de laatste dag van de week van de circulaire economie, geïnvesteerd worden. De crowdfunding campagne is te vinden op het platform CrowdAboutNow via deze link: crowdaboutnow.nl/campagnes/reflowerPersbericht 1-5 2021 Reflower Afscheid

Wat is Reflower Afscheid?

Een samenwerking tussen VeerKracht Uitvaarten en Reflower, de duurzame bloemenbieb. Het is duurzamer om kunstbloemen te delen, er worden minder verse bloemen gekocht en weggegooid. Bij een afscheid, uitvaart, begrafenis of crematie kunnen families gebruik maken van deze service. Bloemen horen traditioneel bij een uitvaart. Dit initiatief is een duurzaam alternatief.

Het circulaire initiatief Reflower, de duurzame bloemenbieb, is een Product-as-a-Service (PaaS). Naast abonnementen op kunstbloemen, biedt het bedrijf nu ook duurzame afscheidsbloemen aan. Tijdens begrafenissen en crematies worden veel bloemen weggegooid. Zonde! Het is duurzamer om samen de rouwbloemen te delen, dan verse bloemen te kopen en binnen 1 dag weer weg te gooien.

Hoe werkt het?

 • We hebben een rouwbloemstuk, twee prachtige, grote manden met witte & paarse bloemen, een tulpenmand en een kandelaar.
 • Het huren van de basisset - 2 manden met het rouwbloemstuk kost €175, incl btw. excl bezorgkosten. Ieder los item is €65.
 • In overleg kunnen de bloemen aangepast worden.
 • VeerKracht regelt dat de bloemen geleverd worden op het gewenste moment. Thuis, in het uitvaartcentrum of tijdens het afscheid op locatie. Zij zorgen ook voor het retourneren.

Voordelen

 • U heeft de bloemen 7 - 10 dagen tot uw beschikking.
 • Het is duurzamer dan verse bloemen, er worden minder verse bloemen gekweekt, ingevlogen en direct weggegooid.
 • Het is voordeliger.
 • Goed te combineren met verse bloemen tijdens de uitvaart.

Neem contact op met:

VEERKRACHT UITVAARTEN
Madelon Buesink & Suzette Sanders 
www.veerkrachtuitvaarten.nl
info@veerkrachtuitvaarten.nl
020-2157188

REFLOWER
Ellyne Bierman 
www.reflower.nl
info@reflower.nl
085 - 004 1230

 

Persbericht 1-2-2021 Reflower Koploper Circulaire Economie

Het circulaire initiatief Reflower, de duurzame bloemenbieb, is een Product-as-a-Service (PaaS). Het is een abonnement op kunstbloemen, gestart begin 2020. Reflower is een goed voorbeeld om te laten zien dat het mogelijk is een circulair bedrijf te starten. Het aantal members groeit maandelijks met 10 - 15%. Ruim 150 klanten delen samen blijvende bloemen via het platform. Dat is duurzamer dan iedere keer verse bloemen kopen en weggooien.

Negatieve klimaatimpact

Vooral bloemen die uit verre landen worden ingevlogen hebben een negatieve klimaatimpact. Er worden veel verboden pesticiden gebruikt en in landen als Kenia en Ethiopië zijn arbeidsomstandigheden in de bloemensector slecht en de lonen veel te laag. Ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, energie en water in de Nederlandse kassen dragen bij aan de negatieve klimaatimpact van de sierteeltsector.

Circulaire koploper

Ellyne Bierman: “Ik ben Reflower gestart omdat ik zelf wilde deelnemen aan de Circulaire Economie. Er wordt zoveel over gepraat en zo weinig gedaan. Dus heb ik dit platform ontwikkeld. Het is niet makkelijk om een PaaS start-up te beginnen, helemaal niet in 2020, maar het testjaar is goed geslaagd en the only way is up! Kunstbloemen zijn tegenwoordig bijna niet van verse bloemen te onderscheiden, gaan jarenlang mee en het blijft saai om altijd tegen dezelfde bos aan te kijken. Blijvende bloemen zijn een beeldig alternatief voor verse bloemen en een goed product om de circulaire economie vorm te geven. Ik ben er trots op dat Reflower een circulaire koploper is en dat 150 members kiezen voor duurzame impact.

Week van de Circulaire Economie

Nederland is nog geen stap dichter bij een circulaire economie dan tien jaar geleden (de Volkskrant, 21-1-2021). Het Planbureau voor de Leefomgeving ziet toekomst in bedrijfsmodellen waarin wordt betaald voor gebruik, in plaats van bezit. De zogenoemde deeleconomie omvat nu niet meer dan 0,01 procent van de economie. Reflower laat zien dat het mogelijk is consumenten te verleiden tot ander gedrag door een alternatief voor verse bloemen aan te bieden met een bijpassende service. Het is een business model waar de ondernemer een lange adem voor moet hebben. De omslag naar een circulaire economie is mensenwerk, het vraagt om ander gedrag, om anders organiseren; van de markt, van een keten van organisaties. Het vraagt om anders financieren, een andere betekenis van economie. In het systeem waar welzijn, welvaart en welbevinden beter in balans zijn, is er meer ruimte voor R-strategieën. Meer ruimte voor circulaire koplopers, zoals Reflower.

Remember
Reduce: koop minder verse bloemen
Re-use: hergebruik vazen en kunstbloemen
Reflower: samen blijvende bloemen delen

                                                                                            

Persbericht 11-12-2020: Meest Inspirerende Ondernemer 2020


Reflower Start:

Op 7 januari 2020 is Reflower, de duurzame bloemenbieb, gestart. Een circulair initiatief waarbij members samen blijvende bloemen delen. Flowers-as-a-Service, een abonnement op kunstbloemen. Bierman: "Het idee ontstond op ons huwelijk toen ik samen met mijn man onder een bloemenboog doorliep. De boog was zo mooi dat ik dacht: “wat zonde dat al deze bloemen morgen worden weggegooid”. Na 20 jaar in de tijdschriften gewerkt te hebben als Marketing Manager was het tijd voor een nieuwe stap binnen de circulaire economie. Bierman heeft het concept de duurzame bloemenbieb, Reflower zelf ontwikeld. Een Product-as-a-Service met blijvende bloemen in de hoofdrol.

De kunstbloemen met een bijpassende vaas zijn te huur voor €20 per maand. Als de members op de blijvende bloemen zijn uitgekeken, worden ze gewisseld voor €15. 

Stand van zaken:
Op dit moment staan er ruim 150 vazen op zakelijke locaties en bij particulieren in Amsterdam, Haarlem en 't Gooi. Een goed voorbeeld van een duurzaam initiatief om gedragsverandering teweeg te brengen. Samen blijvende bloemen delen en minder verse bloemen kopen en weggooien. 

Nominatie:
Het is fantastisch om te zien wat er het afgelopen jaar allemaal is ontstaan. Reflower is geselecteerd voor de GO!-NH Accelerator Sustainability van de Provincie Noord-Holland. Reflower staat op positie 99 in de Trouw Duurzame 100 en Ellyne Bierman staat in de Viva400. Er zijn goede partnerships afgesloten met Return to Sender, Reliving, the Substitute en de  De Winkel op Wielen. Retailtrends heeft Reflower tot start-up van de maand oktober uitgeroepen. ABN-AMRO beschrijft het intiatief in het Sectorrapport Duurzaamheid. Ellyne is een van de deelnemers aan de online RABO-serie Kennismakers. Bovendien is ze genomineerd als 1 van de 22 kandidaten voor Meest Inspirerende Ondernemer 2020.

The Voice:
Bierman: "Het voelt alsof ik in de Voice of Holland terecht ben gekomen, nu wil ik graag dat de stoelen draaien, de finale halen en deze eervolle prijs winnen op 6 januari 2021- precies een jaar na de start. Ik ben Reflower begonnen met de overtuiging dat ook kleine stapjes een groot verschil kunnen maken. Reflower is een eenmanszaak, maar ik ben klaar voor de toekomst. Ik ben een team aan het bouwen, we zijn op zoek naar een investeerder. Ik wil doorgaan met het maken van positieve impact binnen de circulaire economie. Ik weet dat ik een lange adem moet hebben maar ik ben vastberaden een goed voorbeeld te geven."

 

Meest inspirerende ondernemer

Nominatie De Ondernemer:

De meeste mensen denken tijdens hun huwelijksdag aan óf de stress dat er iets verkeerd kan gaan óf genieten van al het moois. Niet Ellyne Bierman, die zag de bloemenboog waar zij en haar toen nog verloofde onderdoor liepen en dacht: daar moet ik iets mee. Want dat is toch zonde, het weggooien van al die bloemen? Met een jarenlange achtergrond in de tijdschriftenwereld als marketeer zat ondernemen nóg niet in haar bloemen. Maar dit was dat hét moment om het stevig roer om te gooien. Bierman bedacht het concept voor 'bloemenbieb' Reflower. Met een stevige focus op circulair verhuurt de service zijden bloemen. Niet alleen het weggooien van bloemen vond ondernemer in dop-Bierman zonde, ook het uitgekeken zijn op nog prima boeketten draagt niet bij aan een betere wereld. Wanneer je bij Reflower bloemen hebt dan kun je die voor 20 euro per maand, inclusief vaas, net zo lang als je wilt je huis laten opvrolijken. Liever andere? Dan komen de Reflower-bezorgers ze inwisselen voor een nieuwe bos, á 15 euro per keer. CO2-neutraal met de bakfiets thuisbezorgd.


Reflower is gestart door Ellyne Bierman. Ze is dit circulair initiatief begonnen zodat liefhebbers samen blijvende bloemen delen en minder verse bloemen hoeven weg te gooien. Er zijn veel van dit soort lease- en abonnementsconcepten maar met flora in de hoofdrol? Dat kenden we nog niet. Duurzame innovatie zoals wij het graag zien, er is direct een vooraanstaande positie geclaimd, goede PR en marketing toegepast; dat verdient minimaal een nominatie voor de titel Meest Inspirerende Ondernemer 2020.

Extra informatie:

Voordelen Reflower versus Verse Bloemen:

 • Er wordt minder bloemenafval weggegooid
 • Er wordt CO2, water en energie bespaard op de sierteelt in de kassen en er worden minder verse bloemen ingevlogen uit verre landen
 • Er worden minder pesticiden gebruikt
 • Het is goedkoper om maandelijks een bos kunstbloemen te huren dan iedere week verse bloemen te kopen
 • Mensen delen samen blijvende bloemen met bijpassende vazen

De bloemenhuur kost €20 per maand en iedere wissel kost €15.
Een proefabonnement is €15 voor 3 weken. 

Nieuw: Reflower X-Mas Giftset: 3 maanden Reflower incl. kerstcadeautje voor €50

Reduce, Re-use, Reflower

                                                                                                 

Persbericht 26-8-2020: Samen blijvende bloemen delen

Reflower moedigt Amsterdammers aan om samen blijvende bloemen te delen. Reflower is de duurzame bloemenbieb en biedt een abonnementsservice op kunstbloemen. 

Flowers as a Service
De blijvende bloemen van Reflower zijn bijna niet van verse bloemen te onderscheiden, ze zijn erg mooi en kostbaar. Reflower maakt handgemaakte boeketten in een bijpassende vaas en komt op afspraak de bloemen leveren en wisselen. De members, zowel bedrijven als particulieren, hebben zo altijd een andere bos beeldige blijvende bloemen staan voor €20 per maand. 

Reduce, Re-use, Reflower

Voordelen Reflower tov verse bloemen:

 1. Er wordt minder bloemenafval weggegooid
 2. Er wordt CO2 en energie bespaard op de sierteelt in de kassen en er worden minder verse bloemen ingevlogen uit verre landen
 3. Het is goedkoper om maandelijks een bos kunstbloemen te huren dan iedere week verse bloemen te kopen

Ellyne Bierman is eigenaar van Reflower en zet binnen de circulaire economie deze start-up volgens het principe Product as a Service op. Bierman: “Ik wil mensen bewust maken van de impact van de sierteelt-industrie, hen een beeldig alternatief bieden en de members aanzetten tot een duurzamere levensstijl. Reduce - Re-use- Reflower.’ Het gaat goed met de start-up, er staan meer dan 100 vazen met kunstbloemen in Amsterdam. Bierman: ‘De test is geslaagd, het concept slaat aan, de meeste kinderziektes zijn eruit en de nieuwe collectie is prachtig. Het is tijd dat meer mensen het merk Reflower leren kennen, willen uitproberen en omarmen. Daarom start Reflower met deze outdoor campagne - de Amsterdamse straten fleuren op met de Reflower bloemen en het merk krijgt meer naamsbekendheid.

Bierman heeft in het verleden marketingfuncties gehad in de mediabranche, onder meer als brandmanager van Vrij Nederland bij WPG Media en van JAN bij G+J Media. Ook werkte ze bij Sanoma als marketeer en strategie & concept manager. Ze is in januari 2020 gestart met Reflower en heeft deze campagne voor Reflower zelf ontwikkeld. 

                                                                                                 
Persbericht 5-1-2020 Start nieuw initiatief Reflower

Er is een nieuwe initiatief gestart in Amsterdam: Reflower, de duurzame bloemenbieb.

Reflower verhuurt beeldige blijvende bloemen, om het makkelijker te maken bewust ervoor te kiezen minder vaak vaak verse bloemen te kopen. Wij verhuren boeketten met zijden bloemen in een bijpassende, vaak gerecyclede vaas. Uiteraard worden de beeldige blijvende bloemen CO2 neutraal bezorgd met de bakfiets. Vanaf januari 2020 leveren we in Amsterdam, de service wordt zo snel mogelijk uitgerold in andere steden.

Bloemen
Verse bloemen worden van ver ingevlogen, staan in verwarmde kassen en worden na een tijdje weggegooid. Kunstbloemen hebben ook klimaatimpact, maar gaan erg lang mee en komen met de boot naar Nederland. Zijden bloemen zijn tegenwoordig prachtig, bijna niet van echt te onderscheiden en blijven ontzettend lang mooi. Ze zijn erg kostbaar en het is jammer dat er dan weinig variatie in kleur, soort en seizoen in huis staat. Vandaar dat Ellyne Bierman - Hagen ( 42 jaar) in Amsterdam start met Reflower: “ Ik wil het makkelijk en toegankelijk maken om telkens een andere bos zijden bloemen in huis of op kantoor te hebben staan”.

Reduce, Re-Use, Recycle & Reflower
Reduce: Het aantal vers gekochte bloemen verminderen.
Re-Use:  Bloemen en vazen huren. 
Recycle: Vazen worden o.a. ingekocht via Reliving, de marktplaats van tweedehands interieur artikelen. 
Reflower: Een nieuwe circulaire oplossing: de duurzame bloemenbieb

Hoe het werkt

De bloemen worden verhuurd met een vaas voor €20 per maand.
Iedere wissel kost €15.

 

Reflower PR overzicht 

Mogelijkheden bespreken?