Thomas Oudman van De Correspondent heeft een artikel geschreven dat start met een pubquiz vraag. "Welk Nederlands product kost per euro omzet de meeste energie: staal, papier of komkommers.
Juist, je raadt het al. Komkommers. En bloemen dus ook. Door kassen met aardgas warm te stoken, te verlichten en bij de stook vrijgekomen CO2 in de kassen te spuiten, groeien komkommers, tomaten en snijbloemen als een tierelier. Het hele jaar door.
Op de chemie na is de glastuinbouw de meest energie-intensieve sector in Nederland. Kassen zijn verantwoordelijk voor negen procent van al het Nederlandse gasverbruik. Het Westland is 's nachts de meest verlichte plek op aarde."
De gasprijs stijgt. Het klimaat verandert. De overheid geeft de glastuinbouw per jaar 160 miljoen euro korting op de energiebelasting. Met als plan om nog meer korting te gaan geven als de energieprijzen verder stijgen.
"Als de bloemenkwekers de gestegen gasprijzen doorberekenen in de supermarktprijzen, kost een bosje gerbera's straks vijftig euro."
Dat is vervelend voor consumenten en de glastuinbouw, maar ik vind het verfrissend nieuws. De sierteelt-industrie is een vervuilende industrie. Dit gaat alleen nog maar over het kweken in de kas met de hogere gasprijzen. De korting op energiebelasting is de gemakzucht waarmee de overheid de sector overeind wil houden. Duurzaamheidsstappen worden genomen, maar de uitstoot daalt niet. En dan hebben we het niet eens over het pesticidengebruik, het invliegen van bloemen uit verre landen of het bloemenafval gehad.
"Waarom doen we eigenlijk ook zo veel moeite om goedkope komkommers en bloemen te verbouwen voor de wereldmarkt? Het is niet dat Nederland de wereld behoed voor een rampzalig tekort: beide staan niet bekend om hun voedingswaarde. Bovendien kun je ze ook in Spanje en Italië kweken. Zonder gas. Daar is zon. "
Daarom ben ik blij dat ik gestart ben met een alternatief. Een abonnement op kunstbloemen, die gewisseld worden als de klant erop is uitgekeken. Bijna niet van verse bloemen te onderscheiden, vaste prijs, €20 per maand, €15 per wissel en een circulaire oplossing. Maar vooral, mooi, gemakkelijk en vrolijk.
Dank je wel Thomas Oudman voor dit artikel.