Grote subsidiekraan voor fossiele sierteelt

Grote subsidiekraan voor fossiele sierteelt

Verse bloemen blijven populair. Ze zijn mooi, vrolijk en sfeervol. Maar dat zijn kunstbloemen ook. En wist je dat de productie van verse bloemen een grote impact heeft op het milieu? Dat ze helemaal niet zo groen zijn als ze lijken?

De impact van verse bloemen

De sierteeltsector is een grote energieverbruiker. In 2020 was het energieverbruik van de sierteeltsector ongeveer 3,5 TWh. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van een stad met ongeveer 1 miljoen inwoners. Het grootste deel van het energieverbruik gaat naar de verwarming van de glaskassen.

Ook wordt er veel water gebruikt voor de irrigatie van de bloemen. In 2020 was het waterverbruik van de sierteeltsector ongeveer 1,3 miljard m3. Dit is vergelijkbaar met het waterverbruik van een stad met ongeveer 2 miljoen inwoners.

Daarnaast worden er pesticiden en meststoffen gebruikt bij de teelt van bloemen en planten. Deze stoffen kunnen in het milieu terechtkomen en wateren en bodems vervuilen.

De impact van fossiele subsidies

De sierteeltsector ontvangt fossiele subsidies van de overheid. In 2020 was dit ongeveer 1,05 miljard euro, oftewel 11% van de omzet van de sierteeltsector. Deze subsidies komen voornamelijk ten goede aan de glastuinbouw, die voor 70% uit sierteelt bestaat.

De ongerechtvaardigdheid van fossiele subsidies

Het is ongerechtvaardigd dat de sierteeltsector fossiele subsidies ontvangt. De sierteeltsector is een verwerkende industrie, die geen fossiele brandstoffen produceert. De subsidies gaan dus naar het gebruik van fossiele brandstoffen, wat de klimaatverandering en de milieuvervuiling verergert.

De impact van afval

Sommige bloemen worden voor verkoop weggegooid- in de keten, op de veiling of bij de verkooppunten. In 2020 werden in Nederland ongeveer 1,8 miljard stelen bloemen geteeld. Als we uitgaan van een verspilling van 20%, dan betekent dit dat er ongeveer 360 miljoen stelen bloemen zijn weggegooid. En de overige 70%, daar genieten de mensen soms maar kort van, bloemen worden na gemiddeld 10 dagen weer weggegooid.

 

De oplossing: overstappen op kunstbloemen

Een duurzame oplossing is om over te stappen op kunstbloemen. Kunstbloemen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan. Kunstbloemen zijn bovendien minder energie- en waterverbruikend dan verse bloemen.

Reflower: een abonnement op kunstbloemen

Reflower biedt een maandelijks abonnement op kunstbloemen. Je ontvangt een leuke vaas met blijvende bloemen. De bloemen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn gericht op duurzaamheid en lange levensduur.

Conclusie

De sierteeltsector ontvangt veel fossiele subsidies. Dit is ongerechtvaardigd en verergert de klimaatverandering en de milieuvervuiling. Een duurzame oplossing is om over te stappen op Reflower, het abonnement op kunstbloemen.

Actie

Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, overweeg dan om over te stappen op kunstbloemen.

Terug naar blog