Uit NRC 12-2-2024 door Vera van Winkelen
De weken voor Valentijnsdag zijn traditiegetrouw spitsuur voor bloemenkwekers. Vooral rozen zijn geliefd. Maar denk je aan het milieu, dan kun je beter andere bloemen cadeau doen. De Nederlandse tulp is bijvoorbeeld, vanwege de groei in de volle grond in plaats van in een kas, het hele jaar door een van de duurzamere keuzes – afhankelijk van of er veel bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
Hoe kies je een boeket waar je (potentiële) geliefde blij van wordt? En waarom is de roos zo’n populaire Valentijnsbloem? Speciaal voor de dag van de liefde zetten we in deze gids artikelen op een rij over bloemen.
1. WAAROM KOPEN WE RODE ROZEN VOOR VALENTIJNSDAG?
2. WAT VOOR VALENTIJN IS DE NEDERLANDER?
3. WAAR KOMEN AL DIE BLOEMEN VANDAAN?
4. HOE KIES JE EEN DUURZAAM BOEKET?
- Neem seizoensbloemen of ga naar een pluktuin. Bloemen die met het vliegtuig uit het buitenland komen of worden gekweekt in een verwarmde kas veroorzaken veel CO2-uitstoot. Beter is te kiezen voor seizoensbloemen uit de volle Nederlandse grond. Vraag je bloemist naar een soort van de Nederlandse akker. Of bezoek eens een pluktuin, daar pluk je zelf je bos bij elkaar.
- Let op keurmerken. Naar een duurzaam boeket moet je in de supermarkt vaak met een lichtje zoeken, maar er zijn keurmerken voor een ‘schoon’ bosje bloemen. Die laten zien of een boeket een beperkte CO2-uitstoot heeft, onbespoten is of uit de eerlijke teelt (de boer heeft er bijvoorbeeld een kostendekkende prijs voor ontvangen) afkomstig. Dit artikel uit 2015 gidst je langs de bekendste consumentenkeurmerken – die anno 2024 nog steeds gelden. Milieu Centraal heeft een keurmerkenwijzer die een overzicht biedt van alle labels.
- Zoek een duurzame bloemist bij jou in de buurt. Die vind je in de ‘barometer duurzame bloemist’, een lijst met bloemenzaken die duurzamer werken. Gecertificeerde bloemenzaken moeten onder andere een percentage van hun bloemen en planten duurzaam inkopen.
- Kweek je eigen boeket in je bloementuintje. Voor aankomende Valentijnsdag is het te laat, maar wie nu begint heeft hier volgend jaar profijt van: zo kweek je je eigen boeket in je bloementuintje. Misschien een leuke valentijnsactiviteit? Plukken kan van april tot en met augustus. En meedoen kan ook zónder tuin: met een bak op het balkon kweek je ook de prachtigste bloemen.
- Kunstbloemen zijn beter voor het milieu dan geplukte bloemen, als je ze langere tijd gebruikt. Kunstbloemenbibliotheek Reflower liet de uitstoot van een van hun boeketten nameten. Die kwam uit op 1,97 kilogram CO2-uitstoot (een ‘echt’ boeket grote rozen, orchideeën of gerbera’s kan oplopen tot 4 kg CO2-uitstoot). En de namaakbloemen gaan jaren mee. De kosten voor zo’n plastic boeket kunnen overigens snel oplopen. Gemiddeld kosten kunstbloemen zo’n 12 euro per steel met uitschieters naar 40 euro. Wie van afwisseling houdt kan terecht bij een bloemenbibliotheek – wie even googelt ziet een ruim aanbod van bedrijven die boeketten verhuren.
5. HOE HOUD JE BLOEMEN ZO LANG MOGELIJK MOOI?
- Snijd de stelen recht af. Het is even wennen, maar met schuin afsnijden verkort je de levensduur van de plant, doordat het snijvlak wijder is en de kans op binnendringende bacteriën groter. Snijd zo’n 5 centimeter van de steel met een schoon en scherp mes om oude schimmels en bacteriën kwijt te raken. Gebruik een scherp mes of een knipschaar. Een bot mes drukt de haarvaten dicht waardoor de bloem minder water kan opnemen.
- Gebruik een schone vaas en haal blad weg aan de onderkant van de steel.Zo voorkom je dat er restbacteriën van je vorige bos in het water komen. Bladeren die in het water hangen gaan snel rotten en pluk je het beste af.