product as a service | flowers as a service

PAAS - Product As A Service | Bloemen

Wat is Product As A Service - PAAS?
In het Product As A Service businessmodel veranderen producten tot diensten. De klant betaalt voor het gewenste resultaat in plaats het eigendom van het product. In plaats het verkopen van producten, bieden bedrijven toegang tot producten. Dit gebeurt in de vorm van verhuur of leasing, vaak in de vorm van een abonnement. Het PAAS - model is een belangrijke schakel in het realiseren van de circulaire economie. Reflower lanceert Flowers As A Service, dé eerste duurzame bloemenbibliotheek van Amsterdam. 
 
De circulaire economie
Het doel van de circulaire economie is het slimmer omgaan met grondstoffen en het reduceren van afval. De R-ladder biedt hiervoor het framework.
 
REFUSE = weigeren/voorkomen gebruik
REDUCE = verminder het gebruik van grondstoffen
REDESIGN = herontwerp met het oog op circulariteit
RE-USE = product hergebruik ( lenen/tweedehands)
REPAIR = onderhoud en reparatie
REFURBISH = product opknappen
REMANUFACTURE = nieuwe producten maken van oude producten of onderdelen hiervan
RE-PURPOSE = hergebruiken van producten met een ander doel
RECYCLE = verwerking en hergebruik van materialen of producten
RECOVER = energieterugwinning uit materialen.

Reflower maakt binnen het gekozen businessmodel gebruik van Reduce, Re-use, Re-Purpose en Recycle.


Product as a service & de circulaire economie 
In eerste instantie moeten we consuminderen, spullen met elkaar delen en de levensduurduur van producten verlengen. De meeste circulaire initiatieven in Nederland zijn gericht is op het repareren van producten. Er zijn nog maar heel weinig bedrijven en organisaties die zich bezighouden met Re-use; het lenen of samen gebruiken van producten of het maken van producten met minder grondstoffen of dingen helemaal opnieuw ontwerpen. Meestal ligt het circulaire businessmodel niet in lijn is met de gangbare businessmodellen. Deze hebben als doel om zoveel mogelijk stuks te verkopen. De producten moeten daarom vooral niet te lang mee gaan. Terwijl er heel veel producten zijn die een veel langere levensduur hebben, dan dat de consumenten het product gebruiken. De oplossing hiervoor is het Product As A Service model. Het product blijft dan eigendom van het bedrijf. Het product wordt een middel voor het leveren van een dienst. Hierdoor is de ondernemer erbij gebaat om het product zo lang mogelijk mee te laten gaan, en is er sprake van een circulaire oplossing.
 
Product as a Service toepassingen en voorbeelden
Er bestaan al succesvolle voorbeelden van Product As A Service toepassingen. Er worden momenteel veel PAAS toepassingen getoetst. Er zijn uiteenlopende voorbeelden van PAAS oplossingen. Denk aan vliegtuigmotoren, zonnepanelen, kinderschoenen, mobiele telefoons, ontharingsapparaten, kinderschoenen, fietsen, smart speakers, koptelefoons, bouw en installatietechniek, wasmachines, drogers, vaatwassers, bedden, koffiezetapparaten, (kantoor)meubilair, inkt cartridges etc. Reflower is het eerste bedrijf dat kunstbloemen met vaas verhuurt volgens het PAAS-model. Ik noem het Flowers As A Service. 
 
De impact van product as a service op de business
Als Product As A Service echt circulair wordt aanpakt, is het veel meer dan een nieuw verdienmodel. Het heeft impact op de gehele organisatie. Het vraagt om een andere manier van ontwerpen en produceren (bijvoorbeeld met gebruikte, gerecyclede en hernieuwbare materialen). De keten is anders omdat producten die uitgeleend worden ook weer terug genomen worden. De propositie en het verdienmodel verandert; van bezit naar gebruik door middel van huur of lease. Vaak in de vorm van abonnementen met onbeperkt gebruik of pay per performance. Tot slot heeft PAAS ook een impact op de financiële kant van het bedrijf als alle producten op de eigen balans blijven staan in plaats van op die van de klant.

Reflower start met de inkoop van blijvende bloemen bij de reguliere groothandel, op termijn hebben we de doelstelling om eigen bloemen te gaan produceren uit gerecyclede materialen. Hetzelfde geldt voor de vazen die momenteel in de collectie zitten. De meesten zijn nieuw ingekocht, maar enkele exemplaren hebben we gevonden op Catawiki, de webshop www.reliving.nl, marktplaats of de lokale kringloopwinkel. Members kunnen ook hun ongebruikte, keramieken vazen inleveren. Als de bloemen met vaas niet meer mooi genoeg zijn voor de verhuur, worden ze gebracht naar mensen die zelf geen bloemen krijgen of geen geld hebben om ze te kopen.

PAAS kansen & Flowers as a Service
In deze nieuwe economie zijn er grote veranderingen aan het plaatsvinden en nieuwe business kansen zich voordoen. Reflower ziet deze kans en biedt binnen een nieuwe categorie, kunstbloemen als een unieke service. Flowers as a Service. Samen delen Amsterdammers beeldige, blijvende bloemen, geleverd aan huis in een bijpassende vaas. 

Bron: Springcompany

Terug naar blog