Minderen voor de Kinderen

Minderen voor de Kinderen

Meningmoe. Standpuntklaar. Overtuigingskrachteloos. Ik ben niet zo activistisch aangelegd. M’n schrijfstijl is best leuk, maar niet echt overtuigend. En wat weet ik nou van een duurzamere levensstijl, klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Wat is waar?

Ik lees veel berichtjes op LinkedIn van betrokken, groene veranderaaars.

Minder is beter. De balans moet terug. De balans tussen welzijn, welvaart en welbevinden. Stop met aandeelhouders belonen, kijk naar Moeder Natuur. Stop met het uitputten van de aarde. Eet minder vlees, eet meer groente. Koop minder spullen, leen of huur.

We nemen veel te veel en zijn te hebberig geworden. We verwarren rijkdom met geluk. Het is lastig leven bovenaan de Maslov piramide. We hebben een take- make- waste levensstijl ontwikkeld.

Altijd maar groei, maar we zijn uitgegroeid. Ik ben geen econoom, geen wetenschapper, geen klimaatactivist. Maar een moeder met een duurzaam initiatief. Zero waste, geen pesticiden gebruik en minder CO2 uitstoot.

Ik vind dat wij, Nederlanders, de weg moeten wijzen naar een nieuwe economie. Wij moeten laten zien dat we de aarde beter willen doorgeven aan onze kinderen. Practice what we preach - learning by doing. Minderen voor de kinderen.

De circulaire economie is een term waar je je eigenlijk niks bij voor kan stellen. Een leven zonder afval, waarbij de impact van de mens wordt verkleind.

Toch is de circulaire economie een cruciaal onderdeel van de verandering, omdat het gaat over het lineaire 'take-make-waste' productiemodel dat de wereldeconomie domineert en verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde uitstoot. Laten we van bezit naar gebruik gaan.

De doelstellingen zijn pittig en worden niet gehaald in dit tempo. In 2050 moeten we een 100% circulaire economie hebben. Fossielvrij leven, geen afval.

Dat is over 28 jaar.

28 jaar geleden was het 1994.
Ik zat in 4 HAVO. Dromen zijn bedrog van Marco Borsato stond op 1. I like to move it op 2. En we hadden 15 miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde. (Nu 17.5 miljoen).

Gelukkig zijn er muziekschrijvers die de toon zetten. Ik ben ook dankbaar voor het LinkedIn Netwerk schrijvers die niet meningmoe zijn. Die hun standpunten klaar hebben. Die de kracht hebben tot overtuiging. Ze schrijven berichtjes waar ik van leer. Volg ze ook!

1. Elisah Pals - zero waste
2. Saskia Sampimon-Versneij - the greenlist
3. Kees Klomp - betekeniseconomie
4. Werner Schouten - groene voorvechter
5. Michel Scholte - oprichter True Price en minister van de nieuwe economie

Heb je nog tips van mensen die ik - of anderen - kunnen volgen. Graag!
Terug naar blog