Impact Hub x Dik & Schil x Reflower

Impact Hub x Dik & Schil x Reflower

 

 

Het CirculUP!-project heeft een belangrijke missie: het in de schijnwerpers zetten en vieren van baanbrekende ondernemers binnen het Impact Hub Network, die de principes van de circulaire economie belichamen. Door hun reizen te delen, is ons doel om het bewustzijn te vergroten en de adoptie van een circulaire economie in Armenië te promoten, wat een transformatieve verschuiving naar duurzaamheid katalyseert.

 

Dit is het verhaal van twee visionaire ondernemers die met hun baanbrekende ondernemingen vooroplopen in de positieve verandering van de circulaire economie. Beiden zijn actief betrokken bij de accelerator- en incubatorprogramma's van  Impact Hub Amsterdam .

 

Ellyne Bierman, de baanbrekende oprichter van Reflower, brengt een revolutie teweeg in de bloemenindustrie met een vooruitstrevende duurzaamheidsaanpak. Aan de andere kant maken Stijn Fischer en Branco Bolsius, het dynamische duo achter Dik & Schil, gebruik van hun uitgebreide expertise uit de horeca om initiatieven voor de circulaire economie te stimuleren.

 

Deze ondernemers, gedreven door hun toewijding aan circulaire principes, dragen niet alleen bij aan het succes van hun ondernemingen, maar spelen ook een cruciale rol in het bevorderen van de bredere missie van het cultiveren van een circulaire economie in Nederland.

REFLOWER

Reflower is een innovatieve onderneming die actief is in de bloemenindustrie. Het werd opgericht door Ellyne Bierman, die de noodzaak van een duurzamere benadering van bloemenconsumptie erkende. Het bedrijf is gebaseerd op het idee dat traditionele bloemenconsumptie, gekenmerkt door verse bloemen die een zeer korte levensduur hebben, resulteert in aanzienlijke milieu- en economische verspilling. Reflower wil dit model verstoren door een alternatieve benadering te bieden om te genieten van prachtige bloemen, terwijl het aansluit bij de principes van de circulaire economie.

 

Het belangrijkste bedrijfsconcept van Reflower is "Flowers-as-a-Service". Ze dragen bij aan de circulaire economie door kunstbloemen te gebruiken om afval te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen. Hun kunstbloemen verminderen 146 kg CO2-uitstoot en creëren 18 kg minder afval per boeket in vergelijking met verse bloemen. Deze kunstbloemen hebben een levensduur van 10 jaar, terwijl verse bloemen doorgaans slechts 10 dagen meegaan. De CO2-uitstoot van kunstbloemen over 10 jaar is veel lager dan de uitstoot van het regelmatig kopen van verse bloemen. 

 

Reflower benadrukt duurzaamheid door hun bloemen en vazen ​​te hergebruiken, en genereert zo geen afval. Door te kiezen voor kunstbloemen, pakt Reflower het probleem van pesticiden aan die vaak in verse bloemen worden aangetroffen, en promoot zo een gezondere en milieuvriendelijkere benadering van het genieten van bloemstukken. Daarnaast recycleert of doneert het bedrijf ook beschadigde bloemen en hergebruikt hun kartonnen dozen in vazen.

Dik & Schil

Stijn Fischer en Branco Bolsius, beiden met een achtergrond in de horeca, hebben met hun bedrijf Dik & Schil de missie om een ​​circulaire productieketen op te zetten. Hun doel is om voedsel- en drankafval, goed voor 30% van de weggegooide items, om te zetten in waardevolle materialen voor de productie van dranken. Dit doen ze door koffiedik en sinaasappelschillen te verzamelen en deze om te zetten in innovatieve drankproducten.

 

Hun geloof in de aanwezigheid van voedingsstoffen en smaken in voedsel- en drankafval drijft hun doel om het potentieel van hergebruik en herbestemming van deze weggegooide materialen te laten zien. Dit perspectief resoneert met de principes van de circulaire economie, waarbij de nadruk ligt op het onttrekken van maximale waarde aan hulpbronnen, zelfs aan afval.

 

Hun producten zijn te vinden in talloze restaurants en bars, en promoten actief duurzaamheid onder consumenten. Ze streven er ook naar om seizoensgebonden cocktails te maken met afgekeurde vruchten, om zo hun bijdrage aan een duurzamere en milieubewustere stad te vergroten.

De impact van deze twee ondernemingen is substantieel. De innovatieve aanpak van Reflower richt zich rechtstreeks op milieuproblemen binnen de bloemenindustrie en laat zien hoe een circulaire economie-mentaliteit afval en koolstofemissies kan verminderen. Reflower dient als model voor bedrijven om circulaire praktijken te adopteren, en maakt duidelijk dat het mogelijk is om de levensduur van producten te verlengen en de ecologische voetafdruk te verkleinen, terwijl de kwaliteit en het vakmanschap behouden blijven en een aantrekkelijke en kosteneffectieve service wordt geboden.

 

Op dezelfde manier benadrukt het initiatief van Dik & Schiel het potentieel voor positieve verandering door het hergebruiken en herbestemmen van voedsel- en drankafval. Ze verminderen niet alleen de milieu-impact van de horeca, maar vergroten ook het bewustzijn over de voordelen van circulaire economieprincipes. Hun proactieve aanpak van afvalinzameling en hun toewijding aan hun missie kunnen anderen inspireren om dit voorbeeld in Armenië te volgen, wat de praktische kant en de voordelen van het aannemen van duurzame en verantwoorde praktijken aantoont. 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Impact Hub Amsterdam .

 

Het CirculUP!-project in Armenië is een transformatief initiatief dat wordt aangestuurd door de gezamenlijke inspanningen van het Impact Hub Network, Impact Hub Yerevan en de NGO Environment and Health , met steun van de Europese Unie in Armenië

Terug naar blog