FD: Verkoop van bloemen en planten veert nog niet op

FD: Verkoop van bloemen en planten veert nog niet op

In het kort

  • Ondanks enig herstel na de vraaguitval door de Oekraïneoorlog is de verkoop van bloemen en planten nog niet op peil.
  • Handelaar Dutch Flower Group (DFG) ziet een minieme daling van de omzet en een herstel van de winst in 2023.
  • De sierteelt ligt onder vuur vanwege gebruik pesticiden, migrantenarbeid, CO2-uitstoot en het hoge energiegebruik.


Dutch Flower Group (DFG), de grootste handelaar in bloemen en planten ter wereld, heeft last van bedrijven en consumenten die op hun uitgaven beknibbelen. Supermarkten en bloemisten in binnen- en buitenland zijn nog steeds voorzichtig met bestellen.

Het familiebedrijf, een verzameling van meer dan dertig handelsbedrijven, boekte in 2023 iets minder (-1%) omzet dan het jaar ervoor. In de voorlopige cijfers komen de inkomsten uit tussen de €2,2 mrd en €2,3 mrd, zegt ceo Jan van Dam. Het aantal verhandelde bloemen en planten liep met 2% iets meer terug, maar de nettowinst herstelde zich grotendeels en zal naar verwachting iets boven de €30 mln uitkomen.

De bloemenhandelaar uit Aalsmeer herstelt langzaam van de vraaguitval die werd veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende onrust en hoge inflatie. Aanvankelijk daalde de winst van DFG fors. De klap voor de sector was uiteindelijk minder groot dan gevreesd, maar de verkopen zijn nog niet terug op het oude niveau. ‘In de voorbestellingen van vooral retailers zien wij voorzichtigheid’, aldus Van Dam.

Export neemt af
Het handelsbedrijf doet het wel beter dan de hele markt. De verkoop van bloemen en planten aan het buitenland bracht vorig jaar 4% minder in het laatje, meldde de verenigde groothandel (VGB) in januari al. De export van de Nederlandse sierteelt kromp naar €6,8 mrd. De sector heeft er last van dat consumenten door de opgelopen inflatie de hand op de knip houden.
Nog steeds staan de meeste afzetmarkten een beetje in de min, zegt Van Dam. Het handelsbedrijf deed afgelopen jaar wel goede zaken in Groot-Brittannië, en de beste afzetmarkten voor het handelsbedrijf waren landen in Centraal-Europa, zoals Polen, Roemenië en Tsjechië. Van Dam ziet ook de verkoop aan verre markten toenemen, zoals de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.
De angst dat de kostenexplosie door hoge energieprijzen kwekers van bloemen en planten de das om zou doen, is ongegrond gebleken. De productie van de Nederlandse sierteelt is, ondanks enkele grote faillissementen, redelijk overeind gebleven. ‘Weinig kwekers zijn afgehaakt, maar ze groeien ook niet’, zegt Van Dam. Hij ziet ze ook niet naar het buitenland vertrekken, waar minder energie nodig is voor de kweek.


Onder vuur

Dat neemt niet weg dat de sector wel onder een vergrootglas ligt, vanwege het gebruik van pesticiden, van arbeidsmigranten, het energieverbruik en de CO2-uitstoot. President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot riep onlangs op om in Nederland te stoppen met sectoren die onder de werkelijke kostprijs produceren, bijvoorbeeld door te lage lonen of afhankelijkheid van fossiele subsidies. Daarbij noemde hij onder meer de glastuinbouw.

‘We zijn heel druk om te verduurzamen’, zegt Van Dam daarover. ‘Je moet je aanpassen als sector en als bedrijf. Dat betekent ook keuzes maken. Ik kan me voorstellen dat we bloemen met een hoge footprint proberen te vermijden. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of de buitenteelt van lelies niet sneller verduurzaamd moet.’ Hij zegt optimistisch te zijn over kwekers, die veel investeren in verbeteringen.

Ook het invliegen van bloemen die geteeld worden in Afrika ligt onder vuur. ‘Daarin nemen wij echt wel stappen’, zegt Van Dam. Volgens hem groeit het aandeel van bloemen dat per boot in plaats van met het vliegtuig naar Europa wordt vervoerd. Inmiddels gaat ongeveer 30% van het volume over zee. Vanuit Zuid-Amerika gaat nog maar 2% via luchtvracht.


Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1506837/verkoop-van-bloemen-en-planten-veert-nog-niet-op?gift=0iAqN

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1506837/verkoop-van-bloemen-en-planten-veert-nog-niet-op?gift=0iAqN

Terug naar blog