duurzaam verse bloemen kopen

Duurzaam verse bloemen kopen: tips

Eén leuke bos met dahlia's, rozen en gerbera's op tafel en dat is gelijk aan 4 kilo CO2-uitstoot. Hoeveel is dat dan? 20 kilometer met de auto te rijden. Hoe mooi bloemen ook zijn, ze aanschaffen is niet erg verantwoord. Dat komt onder meer door de verwarmde en verlichte kassen, schadelijke bestrijdingsmiddelen, verspilling en waterverbruik. Daarbij worden veel van onze verse bloemen ingevlogen. Zo komen de meeste rozen die in Nederland worden verkocht uit Ethiopië en Kenia, de grootste uit Ecuador. 

Bloemen als lifestyle
Toch willen we allemaal mooie bloemen in huis hebben staan. Een mooi boeket voegt echt iets toe aan de gezelligheid in je huis. De bloem, vooral die in het plakboeken is met een hippe opleving bezig. Maar het is niet een hele duurzame opleving. Waar kan je op letten als je een verse bos bloemen koopt?

1 | De Barometer Duurzame Bloemist
De Barometer Duurzame Bloemist is een overkoepelend keurmerk dat kijkt naar zowel de duurzaamheid van het assortiment bloemen en planten als de bedrijfsvoering in de winkel. Alle medewerkers moeten bijvoorbeeld betaald worden via de CAO Bloemendetailhandel, er moet milieuvriendelijk schoonmaakmiddel gebruikt worden en winkels kunnen alleen groene stroom gebruiken. Bij een bloemist met de hoogste certificering kun je er bijvoorbeeld van uit gaan dat 50 procent van de inkoop van de bloemen duurzaam is, met erkend keurmerk.

2| Plukboeketten
Door het succes van Bloomon is het assortiment aan bloemen de laatste jaren positief veranderd. Er is een toegenomen vraag naar plukboeketten met weinig groen, veel kleur en variatie in hoge en lage bloemen. Het is opvallend dat sinds het ontstaan van deze trend ook meer bossen verkocht worden aan een jongere doelgroep. Naar de herkomst van de bloemen vragen de meeste klanten in de winkel niet, ze zijn zich amper bewust van de klimaatbelasting van bloemen.

3| Waar een bloem vandaan komt, maakt veel uit
Volgens Milieu Centraal is onderzoek naar de exacte milieubelasting van bloemen echter ingewikkeld, omdat er veel verschillende factoren meespelen. Er moet gekeken worden naar waar de bloemen vandaan komen (gekweekt in een kas, of in het buitenland), hoe ze gekweekt worden (bijvoorbeeld uit bollenteelt of uit zaden) en hoe ze getransporteerd worden.

4 | Soort bloem
Daarnaast maakt het soort bloem ook uit. Sommige soorten verbruiken meer water, hebben een langere groeitijd of hebben andere middelen nodig. Wie bijvoorbeeld iets wil weten over de bestrijdingsmiddelen bij snijbloemen (bloemen die worden gekweekt om in een vaas te kunnen staan) moet ook de bollenteelt meenemen, omdat snijbloemen zoals de tulp, hyacint, lelie en narcis hieruit worden geteeld.

Zo koop je een duurzame bos verse bloemen

1 | Nederlandse vollegrondsbloemen
Milieu Centraal onderzocht dit jaar hoeveel CO2 er in de lucht komt per boeket (tien kleine of drie grote snijbloemen - ongeveer 4KG CO2) en nam zoveel mogelijk factoren mee, behalve de impact van bestrijdingsmiddelen en het watergebruik door gebrek aan juiste gegevens. De beste keuze voor het klimaat komt neer op een bosje bloemen uit de vollegrond – dus niet uit een kas- uit het Nederlandse veld, waarbij gelet wordt op het seizoen.

2 |  Zelf plukken
In Nederland vind je op steeds meer plekken pluktuinen, waar je zelf je bos bloemen mag plukken. Als je een biologische pluktuin uitzoekt – zo kun je er zeker van zijn dat er in ieder geval geen kunstmest en gif worden gebruikt – en er niet extra voor omrijdt met de auto, zit je hier goed.

3 | Let op keurmerken
Koop je je bloemen online of in de winkel, let dan op keurmerken. Kijk bijvoorbeeld naar de keurmerken van MPS. Zij beheren en ontwikkelen certificaten die ervoor zorgen dat duurzaamheid steeds meer verweven raakt in de dagelijkse werkzaamheden van bedrijven in de tuinbouwsector. Bedrijven met een MPS-certificatie plaatsen het vignet met een nummer op de verpakking. Als consument kun je dat nummer invullen op de website Volgjebloemofplant en zo achterhalen waar de bloemen vandaan komen en hoe duurzaam ze precies zijn. Op de keurmerkenwijzer vind je een overzicht van alle keurmerken waar je op kunt letten.

4 | De Hollandse Bloemenkalender
Check de kalender om per maand te weten welke bloemen je het beste kunt kopen. Zomerbloemen uit kleine teelten die nog niet op de kalender staan maar wel verantwoord zijn, zijn volgens Milieu Centraal bijvoorbeeld de akelei, duizendschoon, aster, korenbloem, dille, zonnekruid, duizendblad, ereprijs, dahlia, klokjes, klokwinde, zonnehoed, prachtriet en struisriet.

Bron: Oneworld 



Terug naar blog