De Prijsknaller. Rozen

De Prijsknaller. Rozen

Met pijn in m’n buik heb ik naar KRO-NCRV aflevering van de Prijsknaller gekeken. Over rozen.

Er is zo veel mis met de rozenteelt in Kenia en Ethiopië en het systeem van de bloemenveiling in Nederland dat het lastig uit te leggen is. Maar Eva en Ersin hebben een hele duidelijke uitzending gemaakt. - NPO3 vrijdag 11 maart 20:25 de Prijsknaller van KRO-NCRV.



Kijk de uitzending  terug als je tijd hebt. En dan hoop ik dat je ook geen rozen meer wilt kopen. Keniaanse rozen worden geproduceerd tegen veel te lage lonen. Hiermee worden mensenrechten overschreden. De hele supply chain is ingericht op efficiëntie en lage kosten, certificering zegt weinig en is onduidelijk. En de consument heeft geen idee waar de bloemen vandaan komen. Of welk certificaat een bloem heeft.

Uit de aflevering: De meeste arbeiders ontvangen $55 per maand terwijl het minimumloon $70 is in Kenia. Om rond te komen en goed te leven, kinderen naar school te laten gaan en iedere dag te eten is minimaal $220 per maand nodig. Vier keer zoveel. Vier keer zoveel.

Deze prachige rozen die blijdschap brengen, zijn een vloek en een zegen voor het land. Een zegen omdat er 500.000 mensen werkzaam zijn in de industrie. Een vloek omdat de werknemers nooit boven de armoedegrens uitkomen.

Ik wist dit natuurlijk al maar heb met open mond gekeken naar de antwoorden die de medewerkers van de bloemenveiling en de eigenaar van de plantage geven. Het enige waar ik aan kan denken is slavenarbeid.

Het is 2022.
Hello!
Wake up and smell the fucking roses. ( pardon my French)

We sluiten onze ogen voor de misstanden die we niet willen zien. Het is echt tijd dat we producten in huis hebben staan waar een eerlijke prijs voor betaald is. Waar mensen een leefbaar loon voor krijgen. Waar geen regels voor overtreden worden. Waar geen giftige stoffen gebruikt worden waar de arbeiders ziek van worden.

Dat is de reden dat ik met een alternatief ben gestart. Vast ook veel op aan te merken, ik ken alle argumenten tegen kunstbloemen ondertussen. Het is mijn missie dat consumenten en bedrijven minder verse bloemen kopen. Wil je een alternatief, dan ben je welkom in de duurzame bloemenbieb. Wil je dat niet, fleur dan alsjeblieft je huis op met een plant van Sprinklr Planten. Maar koop geen rozen meer bij de supermarkt, de benzinepomp, bij de bloemist of op de markt.

 

Persbericht:

 

Zo koop je een bosje rozen waar een eerlijk loon voor is verdiend

bron: https://kro-ncrv.nl/zo-koop-je-een-bosje-rozen-waar-een-eerlijk-loon-voor-is-verdiend


In De prijsknaller zagen we dat goedkope bosjes rozen vaak geproduceerd worden tegen veel te lage lonen. Hiermee worden mensenrechten overtreden. Maar wat kunnen wij als consument zelf doen, om er zeker van te zijn dat mensen die in de rozenketen werken een eerlijk loon ontvangen? 

Andrea Rusman van True Price deed onderzoek naar de verborgen kosten van de Afrikaanse roos. In de aflevering geeft ze twee tips waar je op kunt letten bij het kopen van een bosje rozen. Ze geeft hierbij aan dat je er ondanks deze tips helaas niet helemaal zeker van kunt zijn dat de mensen die in de keten werken een eerlijke prijs krijgen. Toch kunnen onderstaande tips helpen.

Andrea Rusman

Vraag aan de supermarkt of bloemist hoe het zit met de mensenrechten

1. Let op certificering 

Let op certificering, bijvoorbeeld op Fairtrade. Ook sommige supermarkten verkopen Fairtrade rozen. Bloemen met certificering worden vaak onder betere omstandigheden gemaakt dan bloemen zonder certificering. Hier op letten kan al helpen.  

2. Vraag!  

Of je nu rozen koopt bij de bloemist of in de supermarkt, vraag hoe het zit met de mensenrechten. Zijn ze ethisch geproduceerd? Verdient iedereen in de keten een eerlijk loon? Bel ze op, stuur een mail of vraag het in de winkel. Weten ze het antwoord niet? Vraag dan of ze het voor je uitzoeken. “Het is hun verantwoordelijkheid om jou te kunnen vertellen hoe het zit,” geeft Andrea aan.

Ga jij hier op letten, de volgende keer dat je een bosje rozen koopt?
Terug naar blog