De Ondernemer x Fair Future Challenge x Impact Fair x Reflower

De Ondernemer x Fair Future Challenge x Impact Fair x Reflower

Reflower is in de media verschenen als circulair alternatief voor de traditionele sierbloemen-industrie. In een recent artikel deelt oprichter Ellyne Bierman haar visie op duurzame kunstbloemen: "Je hoeft de bloemen niet te bezitten; je maakt er gebruik van en geeft ze weer door. Dat is waar we met heel veel dingen naar toe moeten."

Het artikel belicht hoe ons circulaire abonnementsmodel werkt: maandelijks nieuwe kunstboeketten zonder de verplichting tot bezit. Een kunstboeket heeft een vergelijkbare CO₂-uitstoot als verse bloemen (ongeveer 4 kg), maar gaat tot 10 jaar mee in plaats van slechts 10 dagen. Precies hierom heeft Reflower de finale van de prestigieuze Fair Future Challenge bereikt.

Ellyne Bierman, oprichter en eigenaar van Reflower. Foto: Ruud Voest

 

Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Ellyne Bierman haar bedrijf Reflower biedt een circulair alternatief voor een traditionele sierbloemenindustrie, die met een paar stevige duurzaamheidsuitdagingen kampt. Ze haalde er de finale van de Fair Future Challenge mee.

Het valt niet mee om een kunstbloem van een echte bloem te onderscheiden, maar Ellyne Bierman heeft een tip: ,,Kijk naar de vaas. Voor kunstbloemen gebruik je geen glazen vazen, maar dichte, zodat je niet ziet dat de stengels niet in het water staan. Ook zie je meer variatie in de boeketten, omdat dezelfde kunstbloemen er precies hetzelfde uitzien en dat opvalt in een bos.” Ellyne kan het weten: kunstbloemen zijn haar vak.

Ellyne wilde gewoon ‘iets circulairs’ doen

Eigenlijk wilde ze vijf jaar geleden gewoon ‘iets circulairs’ doen. Ze had lang in de tijdschriftenmarketing gewerkt en wilde nu iets bijdragen aan een betere wereld. Dat haar keuze op kunstbloemen viel, had vooral met statische karakter van kunstbloemen te maken: ,,Het is oersaai als je altijd dezelfde bloemen op tafel hebt staan.”

Ze begon Reflower, een abonnementenservice die klanten maandeljks van andere kunstboeketten voorziet: ,,Je hoeft de bloemen niet te bezitten; je maakt er gebruik van en geeft ze weer door. Dat is waar we met heel veel dingen naar toe moeten, volgens mij. We moeten echt af van het idee dat we alles moeten bezitten.”

 

We vinden het normaal om bloemen vol verboden pesticiden te tolereren, terwijl iets dergelijks in de voedselindustrie onacceptabel zou zijn

Ellyne Bierman

Grootste uitdaging van Reflower

Logistiek de grootste uitdaging voor Reflower: het verzorgt het transport van de kunstboeketten en vazen van en naar klanten, controleert en reinigt ze grondig, en zorgt er dan weer voor dat ze in perfecte staat opnieuw kunnen worden verhuurd.

Omdat ze zo vaak kunnen worden hergebruikt, is de milieu-impact van kunstbloemen is veel lager dan van echte bloemen, vertelt Ellyne. De CO₂-uitstoot van één boeket kunstbloemen bedraagt ongeveer vier kilogram, rekent ze voor. Dat is vergelijkbaar met die van een boeket verse bloemen. Maar waar verse bloemen vaak na tien dagen worden weggegooid, gaan kunstbloemen tot tien jaar mee.

Terug naar blog