Trouw duurzame 100

Trouw Duurzame 100 - 99 Reflower

Naam: Bloemenbieb Reflower
Categorie: Circulair
Waar: Amsterdam
Website: http://www.reflower.nl/

Bij deze bieb kun je kunstbloemen huren en steeds weer een ander bosje lenen.

Ellyne Bierman startte vorig jaar een bloemenbieb Reflower, een bieb waar je kunstbloemen kunt lenen én tegelijk het klimaat kunt ontzien. Immers, echte bloemen worden vaak ver weg gekweekt en speciaal ingevlogen. Vaak komen ze ook uit met aardgas verwarmde kassen. Reflower, inmiddels 100 leden groot, claimt dat het maandelijks minimaal 800 kilo CO2 bespaart. De ‘blijvende bloemen’ worden geleverd in een bijpassende vaas, gemaakt van gerecyclede materialen, tweedehands uit de kringloop of een vaas ‘met een goed verhaal’. Bierman wil Reflower laten groeien, het liefst met een logistieke partner. “Nu staan alle bloemen bij ons in de kelder en in de keuken en fiets ik zelf rond op de Reflower Bakfiets. Ik ben klaar voor de volgende fase.” Misschien dat haar plaats in de Duurzame 100 daarbij helpt?

 

Analyse Trouw: 9-10-2020 door Frank Staver

 

Zelf iets groens doen, thuis of in de wijk. Dat typeert de tweede editie van de Duurzame 100 van burgerinitiatieven. Maar ook: de stem verheffen. Opvallend dit jaar is de hoge notering voor activisten. Mensen die politici en bedrijven aanspreken op hún verantwoordelijkheid, staan op topposities.

Jonge Klimaatbeweging (nummer 1) en Extinction Rebellion (nummer 4) eisen klimaatactie. Milieuorganisatie Mob (nummer 2) dwong de politiek tot stikstofmaatregelen. Meet je Stad! (op de derde plaats) slaat de overheid met eigen milieumetingen om de oren. Bij jezelf beginnen en naar anderen wijzen, dat sluit elkaar niet uit. Integendeel. Ze vullen elkaar aan, blijkt uit diverse jurykeuzes: Verbied Fossiele Reclame (nummer 18), Bescherm het Bos (87), Grootouders voor het Klimaat (77).

Door te kiezen voor die gebalde vuisten, onderstreept de jury dat de burgerbeweging verder reikt dan inspirerende ‘doe-dingen’ in eigen kring, zoals e-auto’s delen, natuur aanleggen en duurzaam koken. De onderstroom uit de Duurzame 100 wil daarnaast de mensen die aan de knoppen draaien wakkerschudden. Ze zijn geen beroepslobbyisten maar gewone mensen, vaak verenigd in een collectief, die er hun vrije tijd aan opofferen. Trouwens, noem dat maar gewoon... “De creativiteit van burgers en vrijwilligers is enorm”, zegt Caroline Van Leenders, voorzitter van de jury. Kijk alleen al naar alle motto’s op deze pagina, waarmee de winnaars hun doelen kracht bijzetten.

Initiatieven variëren van indrukwekkend groot –veel megawatt, veel hectares grond – tot charmant klein. “Mensen zien: alles telt, zolang de transitie maar ergens begint”, zegt Van Leenders. De categorie ‘groen’, scoort met 29 winnaars goed. Mensen zaaien bloemen, kopen land op of redden planten. “We zien dat de thema’s ecologie en natuur mensen enorm bezighouden”, zegt de juryvoorzitter. Dat is deels een corona-effect, denkt Van Leenders. “Mensen leven meer in de wijk, in de tuin.”

Energieprojecten staan met zeven winnaars, net als vorig jaar, relatief weinig in de Duurzame 100. Dat kan zijn omdat

coöperaties voor zonne- of windenergie op elkaar lijken. Door De Spinder (nummer 25) te kiezen, spreekt de jury haar bewondering uit voor álle vrijwilligers die samen windmolens bouwen. De categorie ‘duurzaamheid’ is een vergaarbak. Unieke, afwijkende ideeën vallen eronder, zoals Cupkiezer, een milieuvriendelijke menstruatiecup, maar ook klimaatprojecten, zoals de Jonge Klimaatbeweging op nummer 1.

“Ik zie deze Duurzame 100 van onderop als graadmeter van duurzaamheid in Nederland”, zegt Van Leenders. Meer nog dan de lijst in de oude opzet, met politici, wetenschappers en ondernemers erin. “Dat was een kleine voorhoede, nu krijgen we zicht op het collectief.” De juryvoorzitter ziet, vermoedelijk intensiever vanwege corona, dat onderlinge verbinding de projecten domineert. “Het sociale weegt nu soms even zwaar als milieuwinst.”

De uitstraling van de Duurzame 100 is behoorlijk anders dan vorig jaar. Meer dan de helft van de winnende projecten is volledig nieuw. Zo ook de 1, Jonge Kimaatbeweging, al staat die deels op de schouders van de klimaatspijbelaars, de nummer 2 van vorig jaar.

In 2019 won afvalraper Dirk Groot. Hij was solo actief, terwijl de Jonge Klimaatbeweging werkt in een breed netwerk. Solisten zijn schaars dit jaar. Gerard de Vries, die wil inspireren door een regenbuffer onder zijn tuin aan te leggen (nummer 48), is een uitzondering. Van Leenders snapt de dominantie van groepen wel. “Je steentje bijdragen aan verduurzaming is leuk bij succes, maar je zult ook tegen problemen aanlopen. Een vergunning die niet rondkomt, iemand die dwarsligt. Als collectief kun je bij elkaar je hart luchten en, nog belangrijker, elkaar motiveren om door te pakken.”

De thema’s afval en circulair zijn met zeventien winnaars goed vertegenwoordigd. Dat kan het Dirk-Groot-effect zijn. “Maar de jury ziet ook een trend van dingen delen en lenen”, zegt Van Leenders. Ze wijst op nieuwkomers als de Bloemenbieb Reflower waar je kunstbloemen kunt huren (nummer 99) en leenplatform MerciBookoup (nummer 92) voor boeken.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/dit-typeert-de-duurzame-100-van-2020-de-tweede-top-van-onderop~be15c443/

 

Terug naar blog