Zomergasten: Sandra Phlippen

Zomergasten: Sandra Phlippen

Het voelt als zwemmen tegen de stroom in, balanceren op een koord tussen de ellende van de klimaatverandering en het aanbieden van een positief alternatief voor de sierteelt. Ik wist dat ik een lange adem zou moeten hebben voordat Nederlanders kunstbloemen zullen omarmen als alternatief voor een bos verse bloemen die ze iedere keer weggooien.

Graag zie ik Nederland als gidsland om veranderingen die nodig zijn om op het pad van Parijs te blijven, voor te leven voor de andere Europese landen. Ik probeer bij te dragen aan de doelstellingen door met een nieuw platform het gebruik van kunstbloemen te stimuleren om zo de teelt en verkoop van verse bloemen te verminderen. Zero waste, CO2 reductie en vermindering van pesticiden.

Ik geloof erin om met positiviteit en transparantie een gedragsverandering bij particulieren en bedrijven te bewerkstelligen. Het is een lange weg, het lijkt te lukken, maar ik ben niet zo activistisch, ik hou niet van de lobby. Ik wil graag mijn bijdrage leveren om de circulaire economie te versnellen maar weet niet altijd de achterliggende argumenten en economische voordelen te benoemen.

Wat is het dan fijn om toevallig op een prachtige tv-avond getrakteerd te worden, waarin allerlei vragen die ik nog heb, beantwoord worden.

Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN AMRO Bank N.V. was een indrukwekkende gids bij VPRO’s Zomergasten. https://lnkd.in/eDJ9FUnN

Via Michel Scholte: Ze reflecteert op de vraag hoe consumenten en bedrijven effectief duurzaam gedrag zullen gaan vertonen.

De strekking van haar punt: we moeten consuminderen én inzetten op innovatie. En echte prijzen zijn hierin noodzakelijk. Als illustratie noemde ze dat de industrie in het eerste kwartaal van dit jaar 20% minder energie verbruikte, zónder productiviteitsverlies. Door de hogere prijs voor gas.

De hele uitzending was een prachtig pleidooi om de economie in te richten voor brede welvaart, waarin werk, ondernemerschap, technologie leiden tot welzijn voor iedereen.

Als je geen tijd hebt om de uitzending terug te kijken, ze heeft eerder dit jaar een interview gegeven in het Het Financieele Dagblad waar de besproken onderwerpen uit Zomergasten aan bod komen.

Sandra Phlippen: “Het is natuurlijk gemakkelijk roepen vanaf de zijlijn, maar ik denk dat je mensen ertoe moet verleiden zich te bewegen naar de nieuwe wereld. Ik geloof er niet in dat je dat bereikt door mensen bang te maken voor rampen en grote overstromingen. Angst leidt er alleen maar toe dat ze stil blijven staan en vasthouden aan wat ze hebben. Ik zou juist de positieve gevolgen van de transitie voor de wereld schetsen. Er komt minder fijnstof in de lucht, minder mensen worden ziek, er is minder geluidsoverlast van het verkeer. We hebben tijdens de pandemie al ervaren wat er gebeurt als er weinig auto’s rijden. Mensen hoorden meer dierengeluiden en voelden minder tijdsdruk.

Lees het volledige artikel.

#zomergasten #interview #vpro #klimaatverandering #innovatie
Terug naar blog