Van bezit naar gebruik

Van bezit naar gebruik

Van bezit naar gebruik. Helaas krijg ik deze week deze «eigen wijsheid» iets te letterlijk om de oren. Er is thuis ingebroken.

Ons bezit voor het gebruik van een inbreker. Alles overhoop. Alle waardevolle sieraden, horloges en computers gestolen. En vast nog meer dingen die we niet direct missen omdat we op vakantie zijn, de inventarisatie gaat wat lastig via FaceTime.

Het huwelijkscadeau van m’n schoonvader; prachtige diamanten oorbellen van m’n overleden schoonmoeder. Op bijzondere dagen draag ik deze oorbellen graag omdat ik dan het idee heb dat m’n schoonmoeder er toch een beetje bij is. Net als het beeldige gouden kettinkje van m’n overgrootmoeder dat ik van m’n moeder op onze trouwdag kreeg. En een horloge, cadeautje van m’n ouders voor m’n 30e verjaardag, 14 jaar geleden. De emotionele waarde is vele malen groter dan de geldelijke waarde en ik vind het zo stom naar de gevers. Prachtige cadeaus, zomaar weggenomen. Daarom op deze foto de sieraden met de gevers: m’n man, ouders en schoonvader.

Van ons bezit naar het gebruik van een dief. Ik haat het. Nu moeten we Marktplaats en Catawiki in de gaten houden om te kijken of we onze eigen spullen tegenkomen. Daar word ik ongelukkig van.

Onze dief zit vast niet op LinkedIn, je kan het geen werk noemen. Ik haat hem en al z’n collega’s. Blijf met je poten van andermans bezit af en ga werken voor je gebruik.

PS:
Om deze post educatief te maken. Van bezit naar gebruik is een incentive voor producenten om een betere kwaliteit producten te maken zodat grondstoffen langer meegaan. Om producten zo te ontwerpen dat ze gemakkelijk gerepareerd kunnen worden of onderdelen kunnen. vervangen. Zodat we minder weggooien en minder produceren. Als deze Producten als een Service (PaaS) worden aangeboden, houdt de producent zicht op de producten om aan het einde van de product life cycle recycling makkelijker te maken en onderdelen her te gebruiken in nieuwe producten.

Reflower is een PaaS oplossing. De kunstbloemen en vazen worden eenmalig aangeschaft en tot boeketten gemaakt. Members delen samen blijvende bloemen en betalen voor het gebruik. Op het platform kiezen ze iedere keer als ze op hun huidige bos zijn uitgekeken, een ander boeket bloemen met een bijpassende vaas uit.
Terug naar blog