‘PvdA stopt met uitdelen van rode rozen in verkiezingstijd’

‘PvdA stopt met uitdelen van rode rozen in verkiezingstijd’

Amsterdam, 20 september 2023 - De PvdA stopt met het uitdelen van rode rozen tijdens verkiezingscampagnes. De partij vindt de milieubelasting van de traditie te hoog en de bloemen te duur geworden.

De roos is sinds de oprichting van de PvdA, kort na de Tweede Wereldoorlog, het embleem van de partij. Decennialang deelden politici en andere partijleden deze bloem in campagnetijd uit op straat.

"We willen een duurzame partij zijn en dat betekent ook dat we onze acties verduurzamen", zegt een woordvoerder van GroenLinks-PvdA. "De rozenindustrie heeft een hoge milieubelasting, onder meer door het gebruik van fossiele energie en pesticiden. Bovendien zijn de bloemen de laatste jaren steeds duurder geworden."

De woordvoerder laat weten dat er op lokaal niveau wellicht nog wel eens een bosje rozen wordt uitgedeeld, maar dat dit niet meer grootschalig zal gebeuren.

Het is niet bekend of het besluit van de PvdA om te stoppen met de rozen te maken heeft met het samengaan met GroenLinks. GroenLinks heeft in het verleden vaak kritiek geuit op de sierteelt. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar ruilden sommige regionale afdelingen van de PvdA de roos al in voor duurzamere alternatieven, zoals een zakje zaden of een plantje.

 

De Volkskrant:

Live politiek: ‘PvdA stopt met uitdelen van rode rozen in campagnetijd’

De Telegraaf: 

PvdA/GL doet traditionele rozen in de ban om kosten en ’hoge milieubelasting’

Terug naar blog