Pay it Forward - Butterfly Award aan Nowa - Josette de Vroeg

Pay it Forward - Butterfly Award aan Nowa - Josette de Vroeg

Blog van Ellyne Bierman:
Het leukste onderdeel van het winnen van de 🦋Butterfly Award🦋was dat ik €2345,67 aan een andere sociale ondernemer mag doorgeven.Hoefde ik niet langer dan 1 minuut over na te denken: Josette de Vroeg van NoWa - sieraden gemaakt van goud en zilver uit mobiele telefoons.

Waaarom?
Josette doet dingen die ik graag in the Spotlight wil zetten:

1. Jij bent goud waard!
Met grote bedrijven start ze inzamelingscampagnes om al die miljoenen telefoons die nog in lades liggen te verstoffen. Data wordt er op een veilige manier afgehaald én de telefoons worden ontmanteld zodat alle grondstoffen weer opnieuw gebruikt worden. Medewerkers ontvangen als dank van de werkgever een armbandje of sleutelhanger. Win-win. Troep opgeruimd.
Seeing the beauty in waste.

2. Van het goud en zilver dat is gevonden uit de ingezamelde telefoons maakt ze samen met een ontwerper en een gieter beeldige sieraden, die te koop zijn in de webshop.
This is NoWa, dat staat voor No Waste. 😉3. Om de jeugd te inspireren geeft ze Goudzoekers workshops. Want welk kind is niet aangetrokken tot een telefoon en goudzoeken? Precies. Ook leuk voor grote mensen. Er is zelfs een bordspel ontwikkeld.

Josette de Vroeg werkt samen met Closing the Loop van Joost de Kluijverom afgedankte telefoons uit Afrika te recyclen.

Ze is bescheiden over haar idee, business en strategie, maar ze is de enige in de wereld die sieraden maakt van grondstoffen uit e-waste. Nowa heeft in New York Times Magazine gestaan. Ze is ook op het Jeugdjournaal geweest. ( lifegoals!)

Wij hebben elkaar ontmoet bij het acceleratorprogramma GO!-NH in 2020.

Het schalen en financieren van een duurzame start-up, met één vrouwelijke founder is niet makkelijk. Ik zou willen dat het anders was, maar dat hebben wij nog niet ondervonden.

Daarom gaan we eens per maand samen lunchen om de strategie door te nemen en elkaar uit te dagen. Ondertussen hebben we allebei een steady business gebouwd en zijn we klaar voor groei.

Waarom is het moeilijk?
In je eentje ben je geen team, maar een co-founder is niet gemakkelijk gevonden & budget.


We zijn ervaren, werken graag maar zijn geen jonge ondernemers. We zetten ons om de circulaire economie populair te maken. Maar we kunnen geen 80 urige werkweken maken. We zijn 40+, hebben allebei kinderen en een man waar we ook graag tijd aan willen besteden.

We willen ( hoe cliché ook) proberen om de aarde beter door te geven aan onze en aan jouw kinderen.

📲 Het is niet nodig om naar nog meer goud op zoek te gaan en regenwoud te kappen als er al miljoenen kilo’s boven de grond liggen te verstoffen in een laatje.

🌷Het is niet nodig om verse bloemen in te vliegen uit Afrika om die na tien dagen weer weg te gooien.

🦋Op vrijdagmiddag in MidWest Amsterdam hebben Sanne Siemerink en Pepper Maria Wering van Social Enterprise NL en ik Josette de Vroegverrast met deze cheque van de Butterfly Award van de Fred Foundation x Social Enterprise NL.

📷 Foto gemaakt door Anita Groenink.

Terug naar blog