Mondriaan - nieuw boeket!

Mondriaan - nieuw boeket!

Wist je dat? 

Reflower een Mondriaan boeket in de nieuwe collectie heeft, speciaal gemaakt voor de prijswinnaars van de Vriendenloterij die de Mondriaan vaas hebben gewonnen. Voor €125 kan je thuis genieten van je eigen primaire kleuren boeket.

 

Schilderijen van Mondriaan staan in de belangstelling. 

Uit LINDA.NL

Een werk van schilder Piet Mondriaan heeft op een veiling in New York maandag een recordbedrag van 51 miljoen dollar (49,42 miljoen euro) opgebracht.

Het gaat om het doek Compositie II, dat wordt beschouwd als een meesterwerk van de abstracte kunst.

MONDRIAAN

Voor een werk van de Nederlandse kunstschilder is nog nooit zoveel geld betaald. In 1983 leverde hetzelfde doek nog 2,15 miljoen dollar op, toen een recordbedrag voor een Mondriaan. Compositie II gaat nu naar een anonieme Aziatische verzamelaar. Het werk uit 1930, toont Mondriaan op het toppunt van zijn abstracte kunnen.

Die werkwijze verfijnde hij tijdens een verblijf in Parijs, waar hij zich onderdompelde in de levendige kunstwereld van de jaren twintig en begin dertig. In zijn doeken uit die tijd gebruikte hij hooguit nog één primair kleurvlak per schilderij. In dit geval de kleur rood.  

ABSTRACTIE

Werken uit deze periode zijn volledig verschillend van Mondriaans eerdere experimenten met abstractie voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn ook anders dan zijn latere Boogie Woogie-werken die hij produceerde in Amerika in 1940.

“Het werk geeft een elektriciteit af die de energie van de schilderkunst in Europa op dat moment weerspiegelt en nog net zo vitaal is als toen Mondriaan het bijna honderd jaar geleden schilderde.” Dat zegt Oliver Barker, Europees directeur van veilinghuis Sotheby’s, in een persbericht.

Mondriaan behoort tot de absolute grootmeesters uit Nederland. Samen met Rembrandt en Van Gogh bracht hij een revolutie in de schilderkunst teweeg.

Terug naar blog