Moedig voorwaarts

Moedig voorwaarts

Helaas is Reflower niet door naar de volgende ronde van de ASN Bank Wereldprijs. Ook de TSO Qredits Award is naar een andere ondernemer gegaan. Geen topdag dus.

Maar niet (lang)getreurd - deze trajecten geven nieuwe inzichten, contacten en focus. Het kost tijd. Het levert bekendheid, een nieuw netwerk en ondanks het verlies, erkenning op. Want er waren meer dan 100 aanmeldingen en we zijn tot de Top15 gekomen. Hoera!

Omdat het goede voorbeeld geven en transparantie de waarden van Reflower zijn, deel ik het ASN juryrapport.

De jury kijkt terug op een zeer bevlogen pitch van een gedreven ondernemer. Ze vinden het mooi om te zien dat je van plan bent grote stappen te zetten en daar niet voor terugdeinst. Helaas was het niet genoeg om tot de finalisten te behoren. Ze geven het advies om bij de forse groeiplannen die je hebt, nog eens goed te kijken naar de financiële onderbouwing in je plan. Tot slot hopen ze dat je je leveranciers blijft bevragen over de productie en dat je daar, wanneer het kan, verdere verduurzamingsstappen in zet.

Bij Qredits kreeg ik als feedback dat de impact in de keten niet duidelijk genoeg is.

Dat is natuurlijk wel om moedeloos van te worden. Reflower is een circulaire oplossing waarbij er geen verse bloemen geteeld, ingevlogen en weer weggegooid worden. Minder pesticiden, minder CO2 en minder bloemenafval.

Ja, het productieproces van blijvende bloemen heeft impact.
Nee, ik weet de CO2 uitstoot van kunstbloemen nog niet. Ik stel de vragen wel, maar vooralsnog geen antwoorden. Ik wil graag een goede relatie met de leveranciers behouden. Ik ben ervan overtuigd dat zij de producenten zullen bevragen en het proces willen verduurzamen.

Maar deelname aan de circulaire economie met een antwoord op een vervuilende industrie is al een mega stap in de goede richting. Flowers-as-a-Service - we moeten ergens beginnen met de verandering van onze levensstijl. Zowel op kantoor als thuis.

Eerlijk is eerlijk, het werkt verlammend. Klimaatcrisis. Opwarming. Politici die praten.

We kunnen best duurzamer leven. Het liefst op een manier dat onze lifestyle er niet al te veel onder lijdt. Minder vlees, minder vliegen, minder consumeren. Het helpt.
Electrisch rijden is ook een goede aanpassing. Maar zeg nou zelf, de batterijen van een electrische auto - wie heeft die geproduceerd? Welke materialen zijn daarbij gebruikt? Wat doen we met de accu’s als ze op zijn?

Waarom gaan de nekharen overeind staan bij kunstbloemen? Zijden bloemen zijn tegenwoordig prachtig gemaakt. Het is een niche industrie, tussen fashion en furniture in. De productie vindt plaats in China net zoals alle andere goederen met een waarde van €39 miljard die jaarlijks deze kant op komen.

Kunststof en plastic zijn in de basis fantastische uitvindingen. Zolang je het hergebruikt en niet weggooit. Precies wat wij doen. Eenmalig laten produceren en inkopen en dan eindeloos hergebruiken. Samen blijvende bloemen delen. Merci! ♻️💚💐

Wel zo leuk om de ondernemers die naar de finale zijn even uit te lichten.

De finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2021 zijn bekend! 

Orbisk

Orbisk maakt het economisch aantrekkelijk om voedselverspilling tegen te gaan, aan de hand van progressieve kunstmatige intelligentie. Dat doen ze met een camera boven en een slimme weegschaal onder het afvalpunt.

Deze technologie maakt het mogelijk om voedselafval op ingrediënt-niveau in kaart te brengen. Hierdoor kan de eindgebruiker (kok, bediening, ondernemer) de voorraad optimaliseren, de porties balanceren en overschotten reduceren. 

Food for Skin

Food for Skin produceert skincare op basis van 100% natuurlijke ingrediënten, op basis van groenten. Superfoods voor je gezicht dus! Ze maken slim gebruik van reststromen, bijvoorbeeld tomaten uit een Italiaanse tomatensaus-fabriek. De schillen en pitjes worden in een laboratorium verwerkt tot hoogwaardige cosmetische ingrediënten. 

Daarnaast zijn de producten verpakt in biophotonic glas, wat een langere houdbaarheid heeft en recyclebaar is via de glasbak. De zussen van Food for Skin zijn op een missie, een beautyindustrie zonder microplastics. 

Chainable

Chainable ontwikkelt modulaire keukens voor woningcorporaties en institutionele beleggers. Door de keukens te baseren op een frame, kunnen ze modulair opgebouwd worden en in gebruik worden aangepast waar nodig. Een standaard (lineaire) keuken gaat gemiddeld 20 jaar mee, maar de keukens van Chainable kunnen tot wel 60 jaar mee gaan doordat ze gebruikte onderdelen refurbishen en "de schil" van de keuken kunnen vervangen terwijl het frame kan blijven staan.

De keukens zijn op dit moment 82% circulair. In vergelijking met traditionele keukens gebruikt een Chainable keuken ook 47% minder plaatmateriaal. Het plaatmateriaal dát ze gebruiken, bestaat voor 90% uit herwonnen hout.

Respyre

Respyre zorgt voor verticale vergroening op basis van hun bioreceptieve beton. Van urban jungle naar groene urban jungle! De toepassing is in staat om als substraat te dienen voor uitbundige mosgroei. Zowel beton als mos bevat overlevingstechnieken waardoor het product zichzelf onderhoudt en een lange levensduur heeft.

De verticale vergroening zorgt voor het tegengaan van hittestress, stimuleert biodiversiteit en een verhoogd afwaterend vermogen van de bebouwde omgeving waardoor de druk op het rioolsysteem

 

Northern Wonder

Northern Wonder wil koffie van niet-tropische ingrediënten maken. Op deze manier probeert het bedrijf verdere ontbossing van tropisch regenwoud tegen gaan. Northern Wonder wil de koffiemarkt transformeren: geen betere koffie, maar koffie-vrije-koffie die niet van echt te onderscheiden is.

Zo kunnen we blijven genieten van onze geliefde koffierituelen, maar dan zonder de vieze nasmaak van ontbossing. Hun doel is om producten op de markt te brengen die voldoen aan de smaak, de cafeïne en het ritueel.   

Loop Biotech

Loop Biotech produceert een doodskist die de aarde voedt. De Loop Living Cocoon™ is gemaakt van paddenstoelen die gifstoffen uit het lichaam en de bodem kunnen recyclen tot plantenvoeding, waardoor nieuwe natuur kan floreren. Mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, bekend als 's werelds grootste recycleerder, wil dode organische stoffen en verontreinigende stoffen continu omzetten in vers plantaardig voedsel dat nieuwe zaailingen laat bloeien.

Door een levende kist op basis van mycelium te kweken, stelt Loop Biotech het organisme in staat om verontreinigende stoffen uit ons lichaam en uit de grond van zwaar vervuilde begraafplaatsen te herstellen en deze om te zetten in gezonde nieuwe voeding waardoor nieuw leven kan gedijen.

 

Terug naar blog