Learnings ASN Wereldprijs Online Trainingsweek

Learnings ASN Wereldprijs Online Trainingsweek

De online trainingsweek voor de 14e ASN Bank Wereldprijs zit erop. Vier dagen van 19:00-21:00 uur les van experts over uiteenlopende onderwerpen. Op 11 oktober leveren 30 duurzame ondernemers een vernieuwd businessplan met een begroting is, zodat de jury de volgende 15 bedrijven kan selecteren om te pitchen.
Reflower, de duurzame bloemenbieb is ingedeeld in de categorie Mens en Samenleving, samen met Tiny Library, Orbisk , Atelier Jungles, Foodforskin.care, Feelou, SwapShop, Karma Kebab, Drop & Loop en Fabulous Fungi. Host: Linda Vermaat. Organisatie: Milou Posthumus en Maartje Maas van Voor De Wereld van Morgen

Een bloemlezing van de informatie:

1. Julian Martijn Jagtenberg over het winnen van de prijs en zijn ontwikkelingen met Somnox, de robot waardoor slaapproblemen worden opgelost. Don't let your dreams, be dreams. Just do it!

2. Stel er belt een journalist: wat is je boodschap in 1 minuut? Training door Het PR Bureau over de functie van kernboodschappen. Dat kadert de communicatie met de media goed af en geeft richting aan je belangrijkste boodschap, geef feiten en cijfers als bewijsvoering. Stuur persberichten gespecificeerd naar verschillende mediumtypen. Denk mee met de journalist en maak het zo makkelijk mogelijk.

3. Emmelien Venselaar en Ellen Brauers van ASN Bank deelden 6 lessen.
1. Denk in problemen.
2. Ken je keten.
3. Wees eerlijk en transparant.
4. Onderbouw je keuzes en claims.
5. Voorkom green - en social washing
6. Blijf kritisch en blijf leren

Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook. En wees eerlijk als je iets nog niet weet. Ik ben nog steeds zoekende naar de impact van kunstbloemen, maar ik kan dus al wel zeggen: We weten dat ze uit China komen, maar nog niet onder welke omstandigheden ze geproduceerd worden. We moeten dit nog verder uitzoeken en we zijn ermee bezig. Maar deze onzekerheid weerhoud mij er niet van om met blijvende bloemen een Product-as-a-Service binnen de circulaire economie op te zetten. Mijn wens om bij te dragen aan de doelen die gesteld zijn in het Parijs Klimaatakkoord en de Sustainable Development Goals van de VN, is vele malen groter. Ik wil een circulaire service aanbieden, kunstbloemen zijn het middel. Nu doen er 200 particulieren en bedrijven mee, eind 2025 10.000, dan zijn we zo groot dat we er zeker achter zijn hoe keten precies in elkaar steekt en daar invloed op kunnen uitoefenen.

4. Het invullen van het business model canvas dat speciaal door MOYU van steenpapier ( dat is herschrijfbaar) is gemaakt - is ontzettend behulpzaam in het helder krijgen van het business plan.

5. Gijsbert Koren heeft superveel informatie over Crowdfunding gedeeld. Daar heb ik me al in verdiept en het is een mooie manier om geld te lenen van intimi, mijn netwerk en de crowd. Het draait op het voeren van campagne ( nou, dat ligt me wel), creëren van ambassadeurs ( klinkt me als muziek in de oren) en het betrekken van mensen bij je service, (dat wil ik ook heel graag).

Een crowdfund start met een vonk, waarbij je aan intimi vraagt geld te lenen aan je bedrijf. Dit is de eerste 30% van je doelbedrag. Daarna wordt de vlam aangewakkerd en vraag je je netwerk of ze geld willen lenen. Als je dan op de 50% zit, is het tijd om het vuur op te stoken. Nog meer campagne te voeren om zo naar de 100% te gaan, of liever nog erboven. Het is belangrijk om vooral je netwerk in kaart te brengen en te vragen aan mensen of ze je geld willen lenen of in je bedrijf willen investeren. Dat is natuurlijk een mega hoge drempel, maar ja, je wilt wel dat een crowdfund succesvol wordt afgesloten, want als je het doelbedrag niet haalt, krijg je niks. En dat geeft ook niet zo'n goede vibe. Als je mazzel hebt, creër je met deze manier van aantrekken van vreemd vermogen ambassadeurs, nieuwe klanten en veel naamsbekendheid. Op de TO DO list ( en ik hoor het graag als je je wilt intekenen!)

6. Daarna heeft Harmen Dethmers de begroting toegelicht die alle ondernemers ook gaan inleveren. Alle reeds gedane investeringen in kaart brengen, en de aankomende twee jaar in de toekomst de verwachte uitgaven en inkomsten invullen in de exploitatie begroting. Superduidelijk. Nu nog even gaan puzzelen om een duidelijk geheel te krijgen, zodat de jury het in 1 oogopslag duidelijk heeft.

Het was pittig om 4 dagen van 19.00-21:00 uur achter de computer te zitten. Meestal zit ik op de fiets om bloemen te bezorgen. Maar het is gelukt! Heb mega veel nieuwe tips opgedaan, ervaringen van andere ondernemers gehoord en weer een nieuwe app groep met 30 mensen die allemaal proberen de wereld beter te maken op hun manier. Allemaal winnaars! Heel veel dank ASN Bank voor deze kans en het delen van de waardevolle informatie.

Terug naar blog