Kunstkerstboom de meest duurzame optie

Kunstkerstboom de meest duurzame optie

De Sint is het land uit. Echt of nep… tijd voor de kerstboom. Wat is duurzamer een kunst- of een verse boom?

✅Als je het helemaal doorrekent is een kunstboom duurzamer dan een echte boom. Top.
Eenmalige productie, geen pesticiden, jarenlang kerstplezier én geen afval.

🎄Ik snap dat je liever voor een echte boom kiest. Dat gevoel, het uitkiezen, de geur, de naalden die vallen. Er worden meer dan 2 miljoen kerstbomen verkocht in december.

🥂Waar ik me over verbaas is dat mensen niet verder kijken dan één maand. Van december 2022 naar begin januari 2023.

🧑🏿‍🎄Kerstbomen hebben jarenlang in een bos gestaan om te groeien, om vervolgens omgehakt te worden. Een boom van 2 meter is 13 jaar oud. De grond is verarmd door pesticididen die zijn toegevoegd om ze sneller te laten groeien.

🌲Omgehakt, in een netje, bij de stal om de hoek. Boom kopen, kruis eronder en hij staat. Versieren met lichtjes en ballen. Prachtig!

Maar na vier weken is de boom uitgedroogd. De naalden vallen uit. Of hij is nog prachtig maar ja, de drie koningen komen eraan.

👑Op 6 januari, hop hop, alle bomen uit de huizen en op straat. En dan kijken we wel wie de bomen ophaalt. Boeien wat ermee gebeurt. Afgedankt bij alle andere lekkere grote Nordmannen en Dennenbomen op de stoep. Die aanblik van al die mooie bomen die jarenlang gegroeid zijn, afgedankt op straat. Daar kan ik niet meer tegen. Hoe kunnen we zo met natuur omgaan?

☘️Toen de bomen gekapt werden op de Herengracht voor de werkzaamheden waren bewoners boos en verontwaardigd. QR codes en petities. Groen in de stad is belangrijk. Klopt.

♻️Maar de laatste maand van het jaar hakken we allemaal een boom om, om onze kerstballen in te hangen. 3 weken plezier. Niet echt een circulaire gedachte, we willen toch ons afval tot een minimum te beperken?

🎅🏻Kom op.
Het is 2022.
Verzin een alternatief.
Koop een kunstboom of eentje van karton. Versier een plant of hang lichtjes voor het raam.

🎄Er zijn beeldige kunstkerstbomen te koop. Ook via Marktplaats en Vinted.

🕯En je hoeft echt niet de allermooiste/ duurste te kopen, want men kijkt meestal naar ballen, lichtjes en versieringen.Kartonnen boom: KarTent
Kunstkerstboom: via het Tuincentrum, Welkoop, de Bijenkorf
Plant een boom via Trees for All.

Maak je eigen kerstboom van gerecyled plastic bij Mid West op de Cabralstraat in Amsterdam. Vergeet de afgezaagde Nordman en ga voor een groen alternatief dit jaar. Samen met het Broeii Recycle Lab maak je een hangende boom voor aan de muur. Zaterdag 10 en zondag 11 december tussen 13:00 en 16:00 uur. Gratis dankzij een bijdrage van Stadsdeel West Gemeente Amsterdam Anita Groenink

Kap ermee: 52 weken duurzaam

Tips: zeer welkom

PS: ik ben reuze benieuwd of je een kunstkerstboom zou willen huren.
Dan probeer ik die Kerstboom as a Service voor 2023 aan te bieden. Zero waste, minder CO2 uitstoot en je hoeft hem niet op zolder op te bergen als je daar geen plek voor hebt. Net als met onze kunstbloemen! 🎄♻️💚

#Kunstkerstboom #zerowaste #duurzaamheid #circulaireeconomie

Terug naar blog