Inschrijving KVK Innovatie Top 100 Reflower Recycling

Inschrijving KVK Innovatie Top 100 Reflower Recycling

Met een abonnement op kunstbloemen biedt Reflower een duurzaam alternatief voor verse bloemen. Reflower, de duurzame bloemenbieb gaat nog een stap verder en gaat kunstbloemen inzamelen die worden gesorteerd, schoongemaakt, hergebruikt en uiteindelijk gerecycled. 


#innovatie #circulair #duurzaam #recycle #kunstbloemen #ondernemen #innovatietop100

 

Reflower is een duurzaam alternatief voor verse bloemen. Het is een abonnement op kunstbloemen. Wij noemen ze liever 'blijvende bloemen'. Met Reflower staan er altijd mooie bloemen, zowel bij particulieren als bij zakelijke locaties.

Via het platform reserveren de members de bos blijvende bloemen met een bijpassende vaas. Die wordt thuisbezorgd en het vorige boeket wordt weer meegenomen.


Het is onze doelstelling om de klimaatimpact van verse bloemen te verkleinen.
Als er minder snijbloemen ingevlogen worden uit verre landen of gekweekt worden in de kas met pesticiden, water en energie, dan scheelt dat CO2 uitstoot. Bloemen lijken ‘groen’ maar zijn vaak verre van duurzaam. Kunstbloemen worden eenmalig geproduceerd en gaan daarna lang mee. Het is alleen wat saai altijd dezelfde blijvende bloemen te hebben staan.

Reflower is het platform waar mensen samen blijvende bloemen kunnen delen.

 

Innovatie

Reflower Recycling:

De uitgebreide product verantwoordelijkheid (UPV) ligt normaal gesproken bij producenten. Reflower gaat een stap verder en start met de inzameling van kunstbloemen. We gaan de bloemen sorteren, schoonmaken, hergebruiken en uiteindelijk recyclen.

10% Bloemenbieb
30% Kunstprojecten
30% Donatie
30% Recycling

We verwachten dat 10% van de ingeleverde bloemen geschikt zijn om te verwerken in de boeketten Reflower. 30% wordt gebruikt voor kunstprojecten, het zijn tenslotte kunstbloemen, in samenwerking met The Flowerbikeman.

30% van de bloemen zijn geschikt om boeketten mee te maken die we doneren aan bejaardentehuizen en scholen, met de vraag om de bloemen uiteindelijk weer in te leveren bij Reflower Recycling.

De overige 30% wordt gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe vazen.

Bierman: "We starten een project in samenwerking met de Hogeschool Utrecht & Centre of Expertise Smart Sustainable Cities om van de reststromen single use plastics en kunstbloemen nieuwe vazen te maken. Die vazen worden ingezet in de bloemenbieb. Vazen van kunstbloemen voor beeldige boeketten met blijvende bloemen. Dat maakt onze cirkel rond."

 

Reflower is het eerste platform van kunstbloemen met een alternatief voor verse bloemen. Het Product-as-a-Service bedrijf is in 2020 opgericht door Ellyne Bierman vanuit de wens om deel te nemen aan de circulaire economie. Inmiddels is Reflower actief in Amsterdam, Haarlem en ´t Gooi. Veel vazen zijn van Return to Sender.

In juli 2021 deelden 200 particulieren en bedrijven samen blijvende bloemen uit de duurzame bloemenbieb. In 2021 hebben de members 25.000kg CO2 uitstoot bespaard door minder verse bloemen te kopen.

Door verantwoordelijkheid te nemen voor de inzameling van alle kunstbloemen laat Reflower zien dat het mogelijk is om op een circulaire manier met de categorie kunstbloemen om te gaan.

 

 

Terug naar blog