In the Spotlight : Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar

In the Spotlight : Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar

Toen ik drie jaar geleden met de bloemenbieb startte, had ik Reflower Hospital al in mijn hoofd. Een bloemenbieb in ieder ziekenhuis.

Niks mis met groots denken, maar de tijd vliegt voorbij. Gedragsverandering en het implementeren van nieuw beleid kost veel tijd, ik wist dat ik een lange adem moest hebben.

Ik ben dolblij dat we starten met een pilot in Alkmaar - Noordwest Ziekenhuisgroep samen met Vermaat x Reflower, de duurzame bloemenbieb

Op initiatief van Marco Lagrand zijn we gestart met het ontwikkelen van de processen.
Het idee: in de winkel huurt de bezoeker een vaas met bloemen voor €15 voor de patiënt.

Gedurende het verblijf van de patiënt staan de bloemen op de kamer. Drie dagen of drie weken. Maakt niet uit.
Bij ontslag worden de bloemen weer ingeleverd bij de winkel.
Geen gedoe meer met vieze vaasjes, geen vliegjes, bruin water en afval.

Kunstbloemen zijn hygiënisch, mogen op alle afdelingen staan. Ze ruiken niet, soms een nadeel, voor patiënten een groot voordeel. Je kan er “allergisch” voor zijn, maar je krijgt er geen allergische reacties van. En onze blijvende bloemen zijn #zerowaste, hebben een reductie van CO2 uitstoot en geen pesticiden gebruik. Dat is lekker voor de biodiversiteit. Hergebruik is een circulaire oplossing!

Krijgen we alle vazen die uitgeleend zijn terug? Hoe zit het met de registratie? Hoe vaak wordt een vaas verhuurd?
Ik heb nog geen idee. We krijgen ze vast niet allemaal terug - maar misschien hebben de mensen die de bloemen mee naar huis nemen, ze wel echt nodig om op te knappen!

We gaan nu de communicatie ontwikkelen voor de winkelmedewerkers, bezoekers en patiënten.

We hebben op de afdelingen onze mooie Return to Sender (RTS) vazen met blijvende bloemen neergezet, zodat iedereen in het ziekenhuis alvast kan wennen!

En binnenkort start de echte “uitleen op locatie”. Natuurlijk daarover later meer.

Wil je op de hoogte blijven? Zet een berichtje in de comments en we informeren je in de toekomst over dit project via DM.

#greendeal #reflower #noordwest #duurzaamheid #bloemen#kunstbloemen #vermaat #reduce #reuse Marene Schram Joyce Ruijgrok

Bericht van Marco Lagrand:

 

Zijn verse bloemen duurzaam?

Het zit zo diep geworteld in onze cultuur, een mooi bosje bloemen op tafel. Helaas zijn verse bloemen niet duurzaam. Een bosje anjers kost al snel 1,3 kg CO2, wat gelijk staat aan 15 km autorijden. Daarnaast vraagt teelt van bloemen kunstmest en bestrijdingsmiddelen die grondwater, sloten en rivieren vervuilen. In Afrika (waar Nederland veel bloemen vandaan importeert) zorgt de bloementeelt voor waterschaarste. En als je er even bij nadenkt: na enige dagen worden de bloemen weggegooid en is de herinnering aan de achterliggende intentie ook verdwenen!

Noordwest Ziekenhuisgroep wil daarom het goede voorbeeld geven en kijkt kritisch naar het gebruik van bloemen. Wij plaatsen op afdelingen nu alleen nog kunstbloemen van
#Reflower welke duurzaam zijn, hygiënischer, en voor gevoelige patiënten voorkomt het hooikoorts klachten en soortgelijke indicaties.

Ook in onze ziekenhuiswinkel gaan we binnenkort over op een pilot om alleen nog kunstbloemen te verkopen en te verhuren. Spannend, maar noodzakelijk om de beweging in gang te zetten.

Voor jubilarissen lopen de gesprekken nog, maar naast het traditionele bosje bloemen hebben we nu ook al de keuze uit een boom cadeau. In plaats van CO2 gebruiken, een cadeau dat CO2 opneemt!

Op naar een duurzame planeet!

#Greendeal #Noordwest #Duurzaamheid #Reflower #Vermaat

 

 

 

 

https://www.linkedin.com/posts/ellynehagen_reflower-greendeal-noordwest-activity-7103997110584258561-22n6?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Terug naar blog