In gesprek met Maartje van Barts Boekje - Spot jij Reflower?

In gesprek met Maartje van Barts Boekje - Spot jij Reflower?

Loods 5 - BINNENKIJKERS - 

Wie ben je en wat doe je?

"Naast het Barts Boekje dat iedereen ziet op social media, zijn we ook een concept- en creatiebureau. Soms in combinatie met onze eigen naam en vaak ook zonder onze eigen naam te noemen. Het is maar net waar de voorkeur van de opdrachtgever naar uitgaat. Veel mensen weten niet dat het bureau veel van onze tijd vraagt. Op onze socials zie je mij vooral voorbijkomen, maar achter Barts Boekje zit een heel team."

Is dat iets van de laatste jaren?

"Ja, dat is een redelijk nieuwe ontwikkeling. We willen Barts Boekje steeds meer loskoppelen van mij als persoon. Het geeft bureau Bart ook een stuk meer bestaansrecht. Ik bedoel, ik ben wie ik ben en ik doe wat ik doe, maar de focus mag meer op Barts Boekje als bureau en minder op mij."

Wil je jouw influencer-bestaan wel houden?

"Nee, als het op een gegeven moment kan, wil ik dat loslaten. De ene hand wast de andere hand op dit moment nog erg. We zijn aan het investeren in specials zoals Barts Bruiloft en Barts Beauty, dus zo wordt het steeds meer een losstaand merk. Het is een meerjarenplan en het is leuk om te merken dat het aanslaat. Zo’n verandering gaat niet over één nacht ijs en dat hoeft ook niet."

Toch nog even over jou; ben je een stads- of meer een natuurmens?

"Ik hou meer van stenen dan van groen. Ik hou van wat mensen maken. Tuurlijk vind ik het heerlijk om een weekend buiten in de natuur te zijn, maar het liefst blijf ik voor altijd in Amsterdam wonen. De energie van de stad en de volle terrassen bij de eerste zonnestraal, ik geniet er enorm van. Helaas is het cliché waar; de huizenprijzen rijzen de pan uit. Wij vinden deze ruimte nu nog prima, maar als de kinderen groter worden, is dit huis echt te klein."

Waar ga je heen?

"We wonen nu 20 jaar in Amsterdam en Dirk gaat iedere dag op en neer naar Breda voor zijn werk. Ons volgende huis staat dus ergens in Breda. Onze familie woont ook rondom Breda, dus die kunnen we dan wat vaker zien en voor de kinderen is het ook handiger. Dirk en ik hebben wel een dealtje gesloten; als we 60 zijn en de kinderen uit huis zijn, dan gaan we terug naar de stad!"

Hoe zorg je dat huis als thuis voelt wanneer je zoveel reist?

"Je moet je pas zorgen maken als je niet graag terug naar huis gaat. Reizen is voor mij alleen leuk als ik een fijn thuis heb om naar terug te keren. Dankzij Dirk, Vito en Elvis voelt ons huis echt als thuis. We gaan nooit langer dan 2,5 week op reis, want als ik te lang weg ben, vind ik het niet meer leuk. Tuurlijk begint het weer te kriebelen als ik een tijdje thuis ben, maar met een maand lang backpacken in de rimboe maak je mij echt niet blij."

Als je wél in het buitenland bent, zoek je dan juist naar interieurs die totaal niet op thuis lijken?

"Ja, juist! Het ligt totaal aan de bestemming. Ik vind het mooi als een huis echt in de omgeving past. Een pittoreske Provençaalse woning met olijfbomen voor de deur en blauweregen aan de gevel in Frankrijk, een moderne witte kubuswoning in Zuid-Afrika of een donker hotel met bloemetjesbehang in de Engelse Cotswolds, ik vind het allemaal fantastisch. Ik associeer plekken met een bepaald gevoel, dus ik zoek dan een hotel of appartement dat daarop aansluit."

Neem je veel souvenirs mee van al je reizen?

"Nee eigenlijk bijna niets. Grappig he? Ik vind het vaak onpraktisch om grote souvenirs mee te slepen vanuit alle hoeken van de wereld. Tijdens mijn reizen doe ik natuurlijk wel veel inspiratie op en ga dan thuis iets soortgelijks zoeken om te kopen. Wat ik wél altijd meeneem is een geurkaars. Niets roept zoveel herinneringen op als geur. Als ik in bad ga dan steek ik er bijvoorbeeld eentje aan en dan waan ik me even op een verre bestemming."

We zien veel persoonlijkheid terug in je interieur. Hoe ga je bijvoorbeeld te werk als je een muurkleur kiest?

"Ik geloof dat een huis zelf ook zegt wat het nodig heeft. Er hangt in iedere woning een bepaalde energie. En waar ik bij ons vorige huis het gevoel had dat de muren juist lekker licht moesten blijven, had ik hier het gevoel dat juist deze warme kleuren perfect zouden passen. Het is lastig uitleggen, maar sommige tinten voelen gewoon logisch bij dit huis. Er zit bijvoorbeeld een mooie grijstint op de muur in de woonkamer en zelfs al zou ik iets nieuws willen, dan nog hoort deze kleur gewoon op deze muur."

"Ik zou mijn huis ook niet volledig door iemand anders kunnen laten inrichten. Er zijn mensen die dat echt heel goed kunnen hoor, maar ik vind het veel te leuk om zelf te doen. Toch is het soms fijn als er een paar frisse ogen naar kijken. Zo heeft Nicole van Atelier ND Interior mij geholpen met de indeling van de woonkamer. De bank ging naar de overkant van de kamer en er kwam een prachtige, op maat gemaakte kast voor in de plaats. Dankzij haar advies viel alles op z’n plek."

Zijn er items die je nooit meer weg wil doen?

"Ik ben zó niet materialistisch ingesteld. Je zou het misschien niet verwachten, haha! Een ding is een ding voor mij. Het enige waar ik echt zuinig op ben zijn mijn sieraden, daar zit vaak een verhaal of emotionele waarde aan vast. De rest, zoals interieuraccessoires, is voor mij een product."

Volg al Maartjes avonturen via haar reisblog Barts Boekje. Daar vind je de beste tips voor een weekend weg, de lekkerste restaurants in eigen én buitenland en de leukste bestemmingen voor verre reizen.

Terug naar blog