Geld, Macht & Lust - Bach & Telemann

Geld, Macht & Lust - Bach & Telemann

De Bach-vereniging heeft blijvende bloemen geleend voor de voorstelling GELD, MACHT EN LUST van BACH & TELEMANN. Ze werden gebruikt in de bloemenband, rondom de kist. Voor iedere voorstelling, dezelfde bloemen, geen afval, geen ecologische footprint, gewoon bloemen huren. Na de voorstellingen zijn de bloemen weer teruggebracht. Misschien zitten ze wel in jouw volgende boeket?

 

NEDERLANDSE BACHVERENIGING: BACH VOOR IEDEREEN
Al sinds 1921 zetten zij zich met hart en ziel in om Bachs muziek met de wereld te delen. Onder de artistieke leiding van Shunske Sato laten ze de veelkleurigheid van de oude muziek én van de Nederlandse Bachvereniging horen.

BLOEMENBAND
Een troostrijke laatste gezamenlijke omhelzing van bloemen tijdens een uitvaart. Bloemenband is een op maat genaaide vaas/rouwband, die stijlvol kan worden aangebracht op een open of gesloten kist of mand.

 

 

Foto's: ©Milagro Elstak

Gespeeld van 29-9-2022 t/m 8-10-2022

GELD, MACHT EN LUST

Haal je de mondaine sfeer van het barokke Leipzig voor de geest: kooplieden uit heel Europa, die op de Leipziger Messe handelen in goud, zilver en luxeartikelen uit de Oost. Met de economie bloeide ook de cultuur in de stad. Alles draaide om geld, macht en lust. In dit theatrale programma laten we horen dat er in de afgelopen drie eeuwen eigenlijk weinig is veranderd.

“ Alles draaide om geld, macht en lust.“

In de Bachcantate Erwählte Pleißen-Stadt staan de twee patronen van Leipzig centraal: Apollo en Mercurius (eruditie en handel).

De cantate Es erhub sich ein Streit vertelt over de aartsengel Michael die de draak verslaat, een staaltje machtsvertoon. Daarnaast presenteren we delen uit Der neumodische Liebhaber Damon, oder die Satyrn in Arcadien, een komisch Singspiel van Telemann, dat in 1720 tot de sluiting van de opera in Leipzig leidde. Hierin probeert de sater Damon een koninkrijk te veroveren waaruit hij verbannen is. Als ‘nieuwerwetse minnaar’ onderzoekt hij de grenzen van seksualiteit en burgerlijk fatsoen.

 

 

WERKEN EN UITVOERING

WERKEN

Johann Sebastian Bach
Duet uit cantate 'Erwählte Pleißen-Stadt', BWV 216a
cantate 'Es erhub sich ein Streit', BWV 19

Georg Philipp Telemann
delen uit Der neumodische Liebhaber Damon, oder die Satyrn in Arcadien, TWV 21:8

UITVOERENDEN

Nederlandse bachvereniging
Shunske Sato, viool en leiding

Caecilia Thunnissen, regie
Mahshad Safaei, kostuums en decor

Rachel Redmond, sopraan (Myrtilla)
Gerben van der Werf, alt (Tyrsis)
Daniel Johannsen, tenor (Hippo)
Tiemo Wang, bas (Damon)
Marta Paklar, sopraan (Elpina)
Matthew Baker, bas (Ergasto)
Jaap van der Wel, bas (Laurindo)

Terug naar blog