5 tips: Duurzamer schoonmaken & middelen

5 tips: Duurzamer schoonmaken & middelen

Om de hygiëne in huis te behouden maken we schoon. Voor elk schoonmaak klusje bestaat weer een ander middeltje. Deze bestaan vaak uit grondstoffen die niet goed zijn voor het milieu. Is het eigenlijk wel nodig om schoonmaakmiddelen te gebruiken? Zijn er alternatieven?

Hieronder volgen vijf tips om duurzamer schoon te maken.

Tip 1: Beperk het gebruik van warm water

Hoewel het niet heel erg voor de hand ligt is de grootste milieubelasting bij schoonmaken het gebruik van warm water. Hierbij gaat het niet om het water zelf maar om de energie die nodig is om het water te verwarmen. Water dat verwarmd wordt door een zonneboiler valt hier natuurlijk niet onder.

Tip 2: Maak regelmatig schoon

Als je regelmatig schoonmaakt kom je een heel eind met het gebruik van water, allesreiniger en een doekje of borstel. Op deze manier gebruik je maar één soort schoonmaakmiddel wat ook zorgt voor minder afval.

Tip 3: Doseer het gebruik van schoonmaakmiddelen

Van vele schoonmaakmiddelen wordt simpel weg veel meer gebruikt dan nodig is. Dit is zonde en kan makkelijk vermeden worden.

Tip 4: Vermijd producten zoals glasreinigers en luchtverfrissers

Deze producten moet je vermijden vanwege de vluchtige organische stoffen. De stoffen zorgen voor een aantal verschillende milieuproblemen waaronder klimaatverandering, smog en verzuring.

Tip 5: Gebruik toiletreiniger en geen chloor om je toilet schoon te maken

Chloor is erg schadelijk voor het milieu. Het kan in het riool of rioolwaterzuiveringsinstallatie namelijk chemische verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn soms moeilijk afbreekbaar en daardoor schadelijk voor het milieu. Daarnaast kost het maken van chloor veel energie en komen er schadelijke stoffen vrij als asbest en kwik.

Laten we samen streven naar een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst en deze kleine tips meenemen.

En welke schoonmaakmiddelen zijn wel goed om te gebruiken?

Tip 1: SophieGreen

Zo schoon. Zo simpel. Zo slim.

SophieGreen is hét antwoord op de onnodige berg plastic afval die de huidige schoonmaakproducten veroorzaken. Een lesje in de scheikunde leert dat een schoonmaakproduct voor 80% uit water bestaat. Wat als we thuis zelf water toevoegen? Tijd voor verandering!

Het nieuwe, slimme schoonmaakproduct SophieGreen gaat verder dan een fris én schoon huis. Ze zorgt ook voor een schone wereld. Samen met jou. SophieGreen is er voor iedereen die wil laten zien dat het anders kan. Kleine moeite, wereldse impact!

SophieGreen is de slimme natuurvriendelijke uitblinker in een vorm van een eco-refill. Een poeder dat met 750ml water uit je eigen kraan verandert in een krachtig en fris schoonmaakproduct waardoor je je schoonmaakfles kunt blijven hergebruiken. Daar besparen we veel plastic flessen mee!

 

Tip 2: Waspoeder in een doos van Hema, Klok of Neutral

Waspoeder in een doos, die je weg kan gooien bij het papier. Dat scheelt plastic verpakkingen en waspoeder is ook beter voor je wasmachine dan pods of vloeibaar wasmiddel.

 

Tip 3: Marcel's Green Soap

CLEAN YOUR HOME & BODY, SAVE THE PLANET

Dat is het motto bij Marcel's Green Soap. Zij vinden het niet alleen belangrijk om de beste, plantaardige ingrediënten te vinden die goed zijn voor je huis en huid, maar ook voor het milieu.

Elke week worden miljoenen liters schoonmaakmiddel door de gootsteen gespoeld. En elke week komen er miljoenen plastic flessen in het milieu terecht. Dat moet veranderen!

Met Marcel's Green Soap maak je niet alleen je huis schoon, maar ook de wereld om ons heen. Ons assortiment maakt gebruik van 100% gerecycled plastic, is 100% vegan en minstens 97% biologisch afbreekbaar.

Bronnen:
https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/395529/bleekmiddel-slecht-mileu/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vluchtige_organische_stof
https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/schoonmaken/schoonmaaktips/
Terug naar blog