Duurzaam geld zoekt ondernemer in CIRCL - 28 september 2022

Duurzaam geld zoekt ondernemer in CIRCL - 28 september 2022

🎤Spreken in CIRCL over het opzetten van een Product as a Service bedrijf om de circulaire economie aan te jagen. 🎤♻️Toen ik 1.000 dagen geleden startte met Reflower, wist ik weinig over impact, de circulaire economie, de R-ladder en de Value Hill. Ik wil de aarde beter doorgeven aan onze kinderen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en het leek me logisch dat we een andere economische benadering nodig hebben. Stoppen met weggooien.

⌛️Als we zo lang mogelijk met spullen doen ipv zo veel mogelijk kopen en weer weggooien, hoeft er minder gemaakt te worden. Spullen gebruiken ipv bezitten is vooruitgang. Consumenten betalen voor het gebruik van een deelauto, het gebruik van spullen én het gebruik van kunstbloemen.

⛰Een Product as a Service bedrijf zit bovenop de Value Hill, voegt veel waarde toe én behoudt die waarde. Het is immers economisch zeer onverstandig om blijvende bloemen slecht te behandelen #. Het is het kapitaal van de onderneming. Hoe langer we de kunstbloemen verhuren, hoe meer omzet ze opleveren.

💴Een PaaS oplossing is “the gift that keeps on giving”, want als het lukt om een gedegen klantenbestand op te bouwen, weet je hoeveel omzet je mag verwachten. Recurring revenue. Heel leuk, maar het is geen tech-startup. We hebben een platform, maar het kost meer arbeidsuren om de bloemen uit de bieb telkens opnieuw te verwerken tot mooie boeketten dan technische innovaties. Om over de logistiek te zwijgen.

Hilde Sijbring en Elisa Achterberg hebben een gedegen presentatie gegeven aan de aanwezige financierders en ondernemers die mogelijkheden onderzoeken van circulair financieren.

De voorraad wordt niet verkocht en blijft op de balans staan, dat is een risico, vooral omdat de spullen bij de mensen staan. Het is noodzakelijk dat financieringsmogelijkheden op een andere manier getoetst worden.

Het is fantastisch om koploper binnen de circulaire economie te zijn. Het is nog veel leuker om positieve impact te maken op het klimaat. De circulaire economie biedt grote kansen maar voor innovatie is financiering nodig.
Welke vorm past het beste bij welk initiatief?

Nadat ik Reflower, de duurzame bloemenbieb heb geïntroduceerd aan het publiek hebben we drie challenges besproken. Binnenkort volgt de terugkijklink.

Over transparantie, crowdfunding, doorzettingsvermogen, tips en valkuilen.

Dank aan Sjors Mineur voor de organisatie en Hein Brekelmans voor de presentatie in Circl NL met ABN AMRO Bank N.V. Het Groene Brein, Versnellingshuis Nederland circulair!

Volg Hilde Sijbring en Elisa Achterberg over hun nieuwe initiatief: Circulair Finance Lab.

Inspirerende ondernemers:
Josette de Vroeg van NoWa
Florentine Gillis van CIRCLE CLOSET
Sandy Bruns van Modair
Sabine Ottervanger FamFam.nl

Fondsen:
Rubio Impact Ventures Triodos Investment Management Invest-NL ABN AMRO Sustainable Impact Fund CrowdAboutNow iFund ROM InWestRijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) LIOF

#startup #finance Reflower, de duurzame bloemenbieb

Terug naar blog