De Ondernemer x Vattenfall x Reflower

De Ondernemer x Vattenfall x Reflower

 

Vier jaar geleden kwam Ellyne tijdens haar eigen huwelijk op het idee van Reflower, een duurzame bloemenbieb voor de zakelijke en particuliere markt. ,,Ik vind het ontzettend zonde dat bloemen uit de sierteelt soms na één dag al weggegooid worden. Dat moest anders kunnen.”

Met haar concept bewijst ze dat je op lange termijn kunt besparen én kunt genieten van mooie bloemen op tafel of kantoor. De levensduur van kunstbloemen, die Ellyne liever blijvende bloemen noemt, is tenslotte veel langer. Gemiddeld gaan ze tien jaar mee en verse bloemen gemiddeld maar tien dagen. Bovendien zorgen de kunstbloemen voor veel minder afval – 50 gram op jaarbasis versus 18 kilogram afval van verse bloemen op jaarbasis - en een aanzienlijke CO2-reductie – 0,2 kilogram voor één kunstboeket op jaarbasis versus 146 kilogram CO2-uitstoot van verse bloemen op jaarbasis Haar motto: Reduce, Re-use, Reflower.

Bewust ondernemen

Met Reflower wil Ellyne een positieve impact maken. Ze is er niet op uit om de negatieve kanten van de sierteelt te belichten. Liever focust ze zich op haar eigen boodschap: dat kunstbloemen goed voor milieu en ook voor je portemonnee zijn. Daarbij werkt Reflower circulair. Van koffiecupjes die biologisch afbreekbaar zijn tot verpakkingsvrije boodschappen en van tweedehands meubels tot uitwisbare notitieboekjes: bijdragen aan een duurzamere wereld heeft Ellyne op zoveel mogelijk fronten doorgevoerd.

https://www.ad.nl/play/productie/de-ondernemer-live-vattenfall-reflower-412939?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Daar hoort ook spaarzaam omgaan met het energieverbruik in haar huurpand bij. Infraroodpanelen verwarmen de verschillende ruimtes, want het pand is al gasvrij. Maar de inzet ervan probeert ze tot een minimum te beperken door de roldeur in het magazijn zoveel mogelijk dicht te houden en haar team thermokleren te laten dragen. Verder gelooft Ellyne heel erg in transparantie. ,,Ik vertel mijn team precies wat ons energieverbruik elke maand is. Daardoor voelen ze zich veel meer betrokken om samen energie te besparen.”

Bewustwording is de basis van het tegengaan van energieverspilling
Maikel ten Broeke Vattenfall

Bewustwording

Verduurzaming is de laatste jaren bij steeds meer ondernemers top of mind. En dat is goed nieuws, zegt Maikel ten Broeke van Vattenfall. ,,Bewustwording is de basis van het tegengaan van energieverspilling.” In zijn rol als verduurzamingsexpert helpt hij mkb-ondernemers als Ellyne werk te maken van de energietransitie. Want Vattenfall is er niet alleen voor het leveren van energie.

Het doel is om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. De interesse is heel groot, merkt Maikel. ,,Ondernemers hebben vaak al ledverlichting of zonnepanelen aangeschaft, maar zijn op zoek naar wat ze nog meer kunnen doen. En dat hoeven niet eens altijd grote investeringen te zijn. Met slimme bespaartips of kleine investeringen kom je al een heel eind. Ondernemers vinden het prettig dat er iemand is die ze in dit gehele proces begeleidt.”

Slimme bespaartips

Zo ook Ellyne, waar Maikel recent op bezoek was. Samen hebben ze een verduurzamingsinventarisatie ingevuld, waaruit duidelijk naar voren kwam wat Ellyne al gedaan had op het gebied van verduurzaming en welke stappen Ellyne nog meer kon nemen. Zo adviseerde Maikel geen infraroodpanelen aan te zetten voor het verwarmen van de ruimtes, maar airconditioning, aangezien deze naast koelen, ook kan verwarmen.

,,De infraroodpanelen in haar pand zitten op één aansluiting, waardoor alle ruimtes verwarmd worden. Je bent nooit in alle ruimtes tegelijk. Best zonde van de warmte. Elke ruimte heeft een airco, dus is het veel slimmer om daarmee een ruimte te verwarmen. Je bespaart hierdoor geld en het is beter voor het milieu omdat je minder elektriciteit verbruikt.”

Subsidies voor verduurzaming bedrijfspanden

Verder adviseerde Maikel drangers op de deuren en strokengordijnen voor de roldeur van het magazijn op te hangen, waardoor warmte beter blijft hangen. En hij adviseerde om het nog behaaglijker voor haar collega’s te maken door ze op warmtekussens van Sit & Heat te laten zitten. Deze zijn comfortabel en zeer energiezuinig.

,,Al met al kleine investeringen, waar mijn bedrijf enorm veel profijt van zal hebben en die me nog een stapje dichter bij mijn missie zullen brengen om beter met de aarde om te gaan”, aldus Ellyne. Grotere investeringen in het pand zijn lastiger voor haar, omdat ze niet de eigenaar is, erkent Maikel. ,,Maar ook daarvoor geldt: ga het gesprek aan met de verhuurder. Voor verduurzaming van bedrijfspanden zijn subsidies beschikbaar. Mijn ervaring is dat verhuurders best bereid zijn mee te denken.”

Maikel ten Broeke van Vattenfall.
 Beeld Lenneke Lingmont
Maikel ten Broeke van Vattenfall.Beeld Lenneke Lingmont
Terug naar blog