De Hockeykrant - Goede punten processen op Westerpark

De Hockeykrant - Goede punten processen op Westerpark

AMSTERDAM - Na een mooie periode met sportieve successen veranderde er in de zomer van 2022 Ineens veel bij de heren van Westerpark. Coach Andre Westdorp nam na vier jaar afscheid, diverse ervaren spelers stopten en een talent vertrok naar Almere. Voor de nieuwe coach Jan Willem Verschuur bepaald geen gemakkelijke uitgangspositie. Maar tegelijk ook een mooie uitdaging.

Deze uitdaging werd nog groter toen de coach bij de start van de voorbereiding maar negen spelers tot zijn beschikking had. Uiteindelijk kwamen er enkele versterkingen, maar de omvang van de selectie bleef beperkt. Dit werd opgelost met de doorstroming van jeugd en het regelmatig inzetten van spelers van uit de Jongens A en Heren 2.TEAM IN OPBOUW
Om met zo'n jonge groep de strijd aan te gaan in de sterke tweede klasse B is niet eenvoudig. "Wij hadden dan ook verwacht dat de situatie ons in de eerste maanden wel wat punten zou kosten. Want een team in op- bouw heeft nu eenmaal tijd nodig zegt de coach die in het verleden onder andere werkzaam was bij was Hudito, Zoetermeer en Gouda. Ook was hij actief als coach van diverse eerstelijns- teams op HC Rotterdam.

BOVEN VERWACHTING
Het liep anders. Het jonge, enthousiaste Westerpark deed het meer dan goed en behaalde in de eerste seizoenshelft maar liefst 19 punten. "Dat was echt boven verwachting, al moet ik wel zeggen dat het in bepaalde wedstrijden niet tegenzat." zegt Verschuur. "Zo wonnen wij van Weesp en Nieuwegein in de slot- seconden en wisten op Baarn een 0-2 achterstand nog om te draaien. In de laatste 5 minuten viel ineens alles op z'n plek en maakten we nog drie goals."

ANDERE KANT OP
Gek genoeg loopt het na de winterstop iets minder. Ondanks het feit dat de coach inmiddels een selectie van 19 spelers heeft. "Wij hebben nu beter materiaal. Ent ook de manier van spelen, opbouwen en druk zetten is stabieler en verzorgder dan in de eerste seizoenshelft. Alleen valt het na de winter vaak net de andere kant op.

"Dit heeft natuurlijk ook met de tegenstand te maken, In de eerste seizoenshelft speelden wij tegen Alliance nog 2-2. Toen kon je al wel zien dat zij echt een goed team hebben. Nu zijn ze echt een stuk verder. In de tweede wedstrijd hadden wij weinig te vertellen. Maar ook daar leren de jongens weer van.

GOEDE BASIS
Dit neemt niet weg dat er bij Westerpark prima stappen zijn gezet. "Er is veel progressie gemaakt en de huidige vijfde plaats bewijst dat zeker. Het is ook de positie waar wij horen, maar we kijken ook verder. Dit is een geweldig leerjaar waarin wij een hele goede basis neerzetten voor volgend seizoen en dan verder kunnen bouwen. Het wordt heel interessant hoe dat gaat uitpakken."

POSITIEF AFSLUITEN
Zover is het nu nog niet want voor Westerpark staan nog drie duels op het programma. "Daarin willen we in ieder geval onze vijfde plaats vasthouden en als het een beetje meezit, is zelfs plek vier nog in zicht. Aan de andere kant zegt een klassering niet alles. Belangrijker is goed te spelen en op een positieve manier afsluiten. En vooral ook het goede gevoel meenemen naar komend seizoen waarin we weer een stap willen zetten met een team dat bovenin mee kan doen."PERSPECTIEF
Het is een mooie ambitie. "Ik denk ook dat het haalbaar moet zijn," voorziet de coach. "We zijn nu een stuk verder dan bij de start van het seizoen en boven- dien blijft een heel groot deel van de groep bij elkaar. Dat biedt een goede basis om met dit proces verder te gaan. Daarnaast komt er goede jeugd aan. Niet alleen volgend seizoen, maar ook op de langere termijn."

"Zo spelen de Jongens C1 in de IDC waar ze bovenaan staan, in de Jongens A hockeyen goeden talenten, de D1 draait prima en ook in de andere lijnteams is er veel potentie. Het gaat dus echt wel komen bij deze club. Westerpark is een relatief jonge vereniging en dan kost het gewoon tijd om te realiseren waar je wilt zijn. Maar er zijn mooie stappen gezet en zeker bij de jeugd wordt al een aantal jaren structureel en goed gewerkt. Dat biedt Heren 1 ook in de komende jaren een goed perspectief.

Terug naar blog