Bruikleen

Bruikleen

Bruikleen: een woord dat je niet zo vaak hoort. Het betekent: dat wat geleend is. Iets in bruikleen hebben, het geleend hebben om te gebruiken;

We hebben de aarde in bruikleen van onze kinderen. Het is de bedoeling dat we haar na verloop van zekere tijd in natura - en originele staat- weer teruggeven. Dat lukt ons helaas niet al te best.

Een van de oplossingen is het verminderen van afval. Om van een lineaire economie naar een circulaire economie te komen is het verstandig om producten te lenen. Zodat ze je na gebruik weer terug kan geven. Die producten worden gemaakt om langer mee te gaan, producenten verdienen aan het gebruik van consumenten ipv dat ze motiveren steeds weer iets nieuws te kopen.

Weer een nieuwe telefoon. Weer een nieuwe ijskast. Weer een nieuw bureau. Weer een nieuwe keuken. Weer een nieuwe jurk. Weer een nieuwe fiets. Weer een nieuwe kinderwagen. Weer een nieuwe boor. En ja ja, weer een nieuwe bos bloemen!

Koplopers binnen de circulaire industrie starten bibliotheken van de toekomst.
Tiny Library voor babyspullen
BIYU voor alles met een stekker voor €10 per maand.
Swapfiets voor het stalen ros vanaf €18,90 per maand.
CIRCLE CLOSET voor een mooie jurk
Chainable® levert keukens aan woningcorporaties
NORNORM leent kantoormeubilair
STILL Kitchen biedt designkeukens in bruikleen
Gerrard Street zorgt voor circulaire koptelefoons.
MUD Jeans leent spijkerbroeken uit.

De nieuwste optie tot bruikleen biedt
Fairphone. Altijd een goede telefoon tot je beschikking. Fairphone Easy vanaf €21 per maand / bij 60 maanden.

Ik probeer de circulaire economie te versnellen door het aanbieden van een abonnement op kunstbloemen. Toegang tot bloemen, altijd een beeldige bos blijvende bloemen op kantoor of op de keukentafel. Dat kost €20 per maand en €15 per wissel als je een ander boeket wilt ontvangen. Reflower, de duurzame bloemenbieb

Met onze bibliotheken van de toekomst organiseren we bijeenkomsten om van elkaar te leren, waar lopen we tegenaan, en hoe kan het sneller en beter? De eerste editie was een succes!

Op de foto: Julie Munneke-Tromp van Tiny Library , Bob Jansen van Firmhouse, Florentine Gillis van CIRCLE CLOSET
Terug naar blog