6x duurzamer huishouden

6x duurzamer huishouden

Natuurlijk zijn er vele manieren om je huishouden te verduurzamen, maar hier zijn zes tips die een goed begin kunnen zijn:

  1. Verminder afval: Eén van de makkelijkste manieren om duurzamer te leven, is door minder afval te produceren. Dit kan door herbruikbare boodschappentassen en flessen te gebruiken en voedselverspilling te verminderen. Ook kan je overwegen om in bulk te kopen om de verpakkingsmaterialen te verminderen.

  2. Bespaar energie: Door energie te besparen, verminder je de CO2-uitstoot en bespaar je op je energierekening. Enkele eenvoudige manieren om energie te besparen zijn: het vervangen van traditionele gloeilampen door LED-lampen, het uitschakelen van elektronica als deze niet in gebruik is, het regelmatig schoonmaken van de airco filters en het ophangen van kleding in plaats van deze in de droger te stoppen.

  3. Verminder watergebruik: Water is een belangrijke hulpbron en door het verbruik te verminderen kan je zorgen voor een beter gebruik van deze hulpbron. Er zijn enkele eenvoudige manieren om water te besparen, zoals het repareren van lekkende kranen, het korter douchen en het installeren van waterbesparende douchekoppen.

  4. Eet meer plantaardige voeding: Het consumeren van meer plantaardige voeding kan helpen om je ecologische voetafdruk te verminderen. Dit komt doordat de productie van vlees en zuivel veel meer hulpbronnen vereist dan de productie van plantaardige voeding. Het kan ook helpen om het risico op bepaalde ziekten te verminderen.

  5. Kies voor duurzame producten: Er zijn steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar voor producten zoals schoonmaakmiddelen, kleding en huishoudelijke apparaten. Door deze duurzame alternatieven te kiezen, kan je bijdragen aan een duurzamere wereld. Let bijvoorbeeld op keurmerken zoals het EU Ecolabel, Fairtrade en het FSC-keurmerk.

  6. Kijk of er spullen zijn die je kunt delen met anderen, zodat je ze kunt gebruiken in plaats van bezitten. Kinder meubels, speelgoed, kunstbloemen, fietsen, kleding.  Er zijn al veel opties. 
Terug naar blog