Het platform De Ondernemer heeft Ellyne Bierman genomineerd voor Meest Inspirerende Ondernemer 2020.

Reflower Start:
Op 7 januari 2020 is Reflower, de duurzame bloemenbieb, gestart. Een circulair initiatief waarbij members samen blijvende bloemen delen. Flowers-as-a-Service, een abonnement op kunstbloemen. Bierman: "Het idee ontstond op ons huwelijk toen ik samen met mijn man onder een bloemenboog doorliep. De boog was zo mooi dat ik dacht: “wat zonde dat al deze bloemen morgen worden weggegooid”. Na 20 jaar in de tijdschriften gewerkt te hebben als Marketing Manager was het tijd voor een nieuwe stap binnen de circulaire economie. Bierman heeft het concept de duurzame bloemenbieb, Reflower zelf ontwikeld. Een Product-as-a-Service met blijvende bloemen in de hoofdrol.

De kunstbloemen met een bijpassende vaas zijn te huur voor €20 per maand. Als de members op de blijvende bloemen zijn uitgekeken, worden ze gewisseld voor €15. 

Stand van zaken:
Op dit moment staan er ruim 150 vazen op zakelijke locaties en bij particulieren in Amsterdam, Haarlem en 't Gooi. Een goed voorbeeld van een duurzaam initiatief om gedragsverandering teweeg te brengen. Samen blijvende bloemen delen en minder verse bloemen kopen en weggooien. 

Nominatie:
Het is fantastisch om te zien wat er het afgelopen jaar allemaal is ontstaan. Reflower is geselecteerd voor de GO!-NH Accelerator Sustainability van de Provincie Noord-Holland. Reflower staat op positie 99 in de Trouw Duurzame 100 en Ellyne Bierman staat in de Viva400. Er zijn goede partnerships afgesloten met Return to Sender, Reliving, the Substitute en de  De Winkel op Wielen. Retailtrends heeft Reflower tot start-up van de maand oktober uitgeroepen. ABN-AMRO beschrijft het intiatief in het Sectorrapport Duurzaamheid. Ellyne is een van de deelnemers aan de online RABO-serie Kennismakers. Bovendien is ze genomineerd als 1 van de 22 kandidaten voor Meest Inspirerende Ondernemer 2020.

The Voice:
Bierman: "Het voelt alsof ik in de Voice of Holland terecht ben gekomen, nu wil ik graag dat de stoelen draaien, de finale halen en deze eervolle prijs winnen op 6 januari 2021- precies een jaar na de start. Ik ben Reflower begonnen met de overtuiging dat ook kleine stapjes een groot verschil kunnen maken. Reflower is een eenmanszaak, maar ik ben klaar voor de toekomst. Ik ben een team aan het bouwen, we zijn op zoek naar een investeerder. Ik wil doorgaan met het maken van positieve impact binnen de circulaire economie. Ik weet dat ik een lange adem moet hebben maar ik ben vastberaden een goed voorbeeld te geven."

 

Meest inspirerende ondernemer

Nominatie De Ondernemer:

De meeste mensen denken tijdens hun huwelijksdag aan óf de stress dat er iets verkeerd kan gaan óf genieten van al het moois. Niet Ellyne Bierman, die zag de bloemenboog waar zij en haar toen nog verloofde onderdoor liepen en dacht: daar moet ik iets mee. Want dat is toch zonde, het weggooien van al die bloemen? Met een jarenlange achtergrond in de tijdschriftenwereld als marketeer zat ondernemen nóg niet in haar bloemen. Maar dit was dat hét moment om het stevig roer om te gooien. Bierman bedacht het concept voor 'bloemenbieb' Reflower. Met een stevige focus op circulair verhuurt de service zijden bloemen. Niet alleen het weggooien van bloemen vond ondernemer in dop-Bierman zonde, ook het uitgekeken zijn op nog prima boeketten draagt niet bij aan een betere wereld. Wanneer je bij Reflower bloemen hebt dan kun je die voor 20 euro per maand, inclusief vaas, net zo lang als je wilt je huis laten opvrolijken. Liever andere? Dan komen de Reflower-bezorgers ze inwisselen voor een nieuwe bos, á 15 euro per keer. CO2-neutraal met de bakfiets thuisbezorgd.


Reflower is gestart door Ellyne Bierman. Ze is dit circulair initiatief begonnen zodat liefhebbers samen blijvende bloemen delen en minder verse bloemen hoeven weg te gooien. Er zijn veel van dit soort lease- en abonnementsconcepten maar met flora in de hoofdrol? Dat kenden we nog niet. Duurzame innovatie zoals wij het graag zien, er is direct een vooraanstaande positie geclaimd, goede PR en marketing toegepast; dat verdient minimaal een nominatie voor de titel Meest Inspirerende Ondernemer 2020.

 

Extra informatie:

Voordelen Reflower versus Verse Bloemen:

  • Er wordt minder bloemenafval weggegooid
  • Er wordt CO2, water en energie bespaard op de sierteelt in de kassen en er worden minder verse bloemen ingevlogen uit verre landen
  • Er worden minder pesticiden gebruikt
  • Het is goedkoper om maandelijks een bos kunstbloemen te huren dan iedere week verse bloemen te kopen
  • Mensen delen samen blijvende bloemen met bijpassende vazen

De bloemenhuur kost €20 per maand en iedere wissel kost €15.
Een proefabonnement is €15 voor 3 weken. 

Nieuw: Reflower X-Mas Giftset: 3 maanden Reflower incl. kerstcadeautje voor €50

 

Reduce, Re-use, Reflower

 

Reflower PR overzicht